ajo_negro

 

Els beneficis que aporta l’all a la salut són de sobres coneguts a tot arreu, tothom ha sentit o llegit alguna vegada el seu protagonisme com a font de salut, ja sigui pel seu poder antioxidant, la seva capacitat d’abaixar la pressió arterial gradualment o el seu efecte antiagregant plaquetari en cas de risc de trombosi o afectacions del cor. El problema és que per a molts la seva digestió pot resultar pesada produint cremor de panxa o acidesa, a més de canviar l’olor corporal, la qual cosa resulta incòmoda i poc adequada des del punt de vista sociocultural d’avui dia.

 

És per això que es torna difícil consumir-lo amb freqüència i menys en cru, que és com millor conserva les seves propietats, però també com més indigest es comporta. Per tot plegat l’all negre es presenta com una gran alternativa, perquè no només és molt més suau, sinó que al damunt supera les bondats de l’all comú.

 

Després de dur-se a terme al Japó llargues i acurades investigacions, es va arribar a aconseguir l’anomenat all negre, que no agafa aquest to fosc per haver-se torrat, sinó perquè és sotmès a un procés de fermentació durant seixanta dies, sense afegir additius i a una temperatura i humitat molt determinades. Així, després de passar aquest període de dos mesos, els científics japonesos van trobar que l’all no només havia canviat de color sinó que també havia perdut gairebé el 97% de l’aroma tan forta que fa que repeteixi i, a més a més, en realitzar els pertinents anàlisis qualitatives, van veure que les propietats beneficioses de l’all es multiplicaven de forma sorprenent per deu, això és degut a ja que els components ensofrats que posseeix es potencien.

 

ajo-negro-2

Des d’una vesant més nutricional i de manera específica destacaríem principalment la seva elevada presència dels vuit aminoàcids essencials. Aquests aminoàcids son de gran importància per la seva intervenció en la formació i reparació del teixit muscular prevenint l’atròfia, regulant els nivells de sucre i de colesterol en sang i lluitant contra els radicals lliures que ens oxiden cada dia.

A banda de l’anterior, l’all negre promou la pujada de defenses del nostre sistema immunològic, actuant com un veritable antibiòtic natural amb capacitat tant antisèptica com antifúngica.

 

Afegit a tot això, per si encara fossin poques les seves virtuts, també estimula al fetge, portant a terme una correcta depuració de toxines, així com de greixos saturats acumulats sobre les parets venoses i arterials.

 

D’aquesta manera, el consum habitual d’un parell o tres dents d’all negre al dia és apropiat per a qualsevol persona, especialment a primeres hores del matí en dejú, ja que estimula la ment i dóna un plus d’energia física. Per exemple resulta molt adient per a persones amb problemes respiratoris, per la seva propietat detoxicant, així com per a esportistes que requereixen un nivell exigent d’escalfament diari o bé en general per a situacions de baix estat d’ànim i de debilitat emocional. Fins i tot hem de dir que es considera un aliment afrodisíac, millorant el desig sexual tant d’homes com de dones.

 

Més enllà de tot aquest bon grapat de beneficis, l’all negre crida l’atenció pel seu gust especial i sorprenentment deliciós, doncs al paladar crea una curiosa barreja de matisos dolços i salats que li confereixen un toc de distinció i exquisidesa. A més a més la seva textura es torna tendre, tova i molt suau, per això és molt apropiat per untar a mena de paté amb torrades a l’hora d’esmorzar. Encara que, com sempre succeeix a la cuina, les seves possibilitats gastronòmiques poden convertir-se en il·limitades dins de la imaginació de cadascú.

Belén G. L.