L’alimentació és molt important per reduir l’àcid úric en el nostre organisme.
Índex de continguts
Què és l’àcid úric?
L’àcid úric és una substància que és fabricada pel cos a causa d’un procés en el qual es metabolitza una substància denominada purina que es troba en certs aliments i begudes.
Però quan els nivells són massa alts d’àcid úric en l’organisme són perjudicials per a la salut.
L’ àcid úric es dissol en sang per després ser eliminada per l’orina però si en el cos hi ha massa d’aquest àcid no pot descartar-ho l’organisme i en acumular-se en el mateix desencadena malalties com la gota.
La gota en els humans està associada a nivells anormals d’àcid úric en el sistema circulatori. La saturació d’àcid úric a la sang pot provocar l’aparició de litiasi o càlculs renals específics quan l’àcid cristal·litza al ronyó.
Un percentatge considerable de malalts de gota arriben a tenir càlculs renals de tipus úric.
La producció d’ àcid úric està totalment lligada a l’alimentació pel que la dieta és la millor forma per controlar-ho.
Recomanacions per reduir l’àcid úric
- Alcalinitzar el pH
- Evitar l’alcohol
- Controlar l’obesitat
Consells per reduir el nivell d’ àcid úric
- Eliminar de la dieta certs aliments com la carn de vedella, porc, be, mariscs, anxoves, sardines, verat, fetge, tomàquet, cervesa, begudes amb gas, cacauets…
- Es recomana menjar aliments amb potassi ja que ajuden a baixar l’ àcid úric. Les bananes i les panses de raïms són excel·lents.
- Consumir vitamina C també ajuda a reduir l’ àcid úric en sang pel que les fruites cítriques són un gran aliat.
- El consum de cireres i beure suc de poma o suc de llimona són molt positius per reduir l’ àcid úric.
- El consum diari de làctics descremats, o millor begudes vegetals substitutives de la llet, és una forma de prevenir i controlar l’ àcid úric.
- Reduir el consum de productes que continguin fructuosa o xarop de blat de moro ja que produeix l’increment de l’ àcid úric. Els sucs artificials, galetes industrialitzades, gelats i begudes gasoses són els productes en els quals apareix la fructuosa.
Els homes solen ser més propensos a patir d’alt nivell d’acidifico úric en sang però també pot afectar a dones especialment quan són adultes.
Amb una dieta adequada es pot controlar l’ àcid úric i prevenir l’aparició de gota. És important el control dietètic amb el seu Naturòpata, per aconseguir mantenir a nivells saludables l’ àcid úric.
Taula dietètica per reduir l’àcid úric
Aliments prohibits:
- vísceres
- peix blau (sardines, daurada o llobarro)
- soja i derivats (tofu, beguda, tamari…)
- carn de caça (senglar o cérvol)
- vieires
- cereals refinats
Aliments de risc mitjà:
- carns blanques (pollastre, gall dindi o conil) o vermelles (vedella, cavall o porc)
- marisc
- llegums
- peix blanc (lluç, llenguado o bacallà)
- espàrrecs
- coliflor
- espinacs
- xampinyons
- pèsols
- germen de blat
- segó de blat
- cereals integrals
- brous de carn
- farina de civada
Aliments permesos de tant en tant:
- ous
- làctics
- la resta de vegetals
- greixos vegetals (oli de gira-sol o de sèsam i fruits secs)
- sucres no simples (aliments integrals en general)
- fruites
- melmelades
- te
- cafè
Diplomada en Fisioteràpia amb Postgrau en Neurologia
Graduada en Naturopatia
Homeòpata
Terapeuta Floral
Experta en Macrobiòtica
Hola! pateixo de acit uric i voldria fer una dieta per rebaixar-lo i ferme un menú de dilluns a diumenge per poder-lo seguir estrictament (una salutació i moltes gracies)
Molt bon dia, Josep Ramon:
En relació amb la teva consulta, tenim una dietista que podria ajudar-lo a les nostres botigues, però solament fa dietes personalitzades i presencials a Reus (Tarragona), ja que ha d’avaluar i fer un seguiment de l’evolució del pes i dels símptomes.
A més, disposem d’un naturòpata que li pot recomanar algun complement a la dieta, si el necessita.
Esperem haver-li ajudat.
Salutacions i gràcies a vosté.