Rosegar una pastanaga és fer un mos a la vida

zanahoria-propiedades-668x400x80xXLa pastanaga es considera un gran preventiu de anèmia ferropènica, un bon aperitiu que treu la gana i sacia abans de menjar, un potent carminatiu en cas de gasos, la seva concentració en vitamina A fa de cicatritzant i la seva influença sobre el fetge la converteix en depurativa i detoxicant. Alhora exerceix un lleuger efecte diürètic, ajuda a regular el flux menstrual, reforça el sistema immune i actua com a expectorant i fluïdificant el moc.

Per tant, està indicada en nombroses AFECCIONS, de les quals citarem les més importants que son les següents:

 • Diarrea i restrenyiment per la seva aportació de fibra soluble, sobretot pectina.
 • Problemes de la pell, ja que prevé la sequedat, l’aparició d’arrugues per l’edat o l’acne juvenil i a més enforteix les ungles i el cabell. També és de gran utilitat en infeccions, úlceres, cremades i qualsevol altra ferida a la dermis.
 • Trastorns de la vista, com per exemple en el cas de degeneració macular.
 • Patologies pulmonars, a causa del seu efecte expectorant, el qual afavoreix l’expulsió de secrecions acumulades als bronquis, de manera que eradica la tos , l’asma i l’afonia.
 • Alteracions de les mucoses. La vitamina A intervé en l’estabilitat de les mucoses per això és útil en la prevenció de la litiasi urinària i biliar.
 • Debilitat física i manca de ferro, ja que ens dona un plus d’energia i vitalitat sense produir cap excitació, sinó de forma natural a mena de regulador nerviós.
 • Preventiva del càncer. La seva gran concentració en betacarotens i en fibra explica aquesta acció anticancerígena.
 • Artritis. El suc o liquat de pastanaga crua depura i ajuda a eliminar residus del metabolisme com l’àcid úric. Encara tindrà més efecte si li afegim una mica de concentrat de poma natural.
 • Cures de desintoxicació. Resulta adequada per als que volen deixar de fumar, ja que accelera l’eliminació de la nicotina i regenera les mucoses de l’aparell respiratori.
 • Desequilibris metabòlics. Ajuda al creixement des de la infantesa, regula la funció de la glàndula tiroides, és hipoglucemiant en pacient diabètics del tipus II, disminueix la taxa de colesterol i combat l’astènia que acompanya a la depressió nerviosa.

COMPOSICIÓ NUTRICIONAL

Com podem veure, aquesta arrel dolça i lleugera actua com un bàlsam a l’estómac i enforteix les nostres defenses.

-Zanahoria-y-ManzanaLa pastanaga tot just no aporta gairebé greixos, tan sols un 0,2%, ni tampoc proteïnes (1%), sinó que el seu sabor dolç es degut a la seva concentració en hidrats de carboni que arriba al 5,2%, aporten escasses calories, només 27 per cada 100 grams.

És a més a més una font acceptable de vitamines del grup B, així com de les antioxidants C i E. De manera que una ració de 200 grams proporciona el 10 % de les vitamines B1 i B6 que l’organisme necessita cada dia, el 18 % de ‘’àcid fòlic, el 27% de la vitamina C i el 10% de l’E.

Els minerals i els oligoelements estan tots presents, encara que el protagonista és el ferro cobrint un 35 % de les necessitats diàries si prenem 200 grams, i en segon lloc el potassi i el iode en un 15%.

Jo destacaria especialment TRES SUBSTÀNCIES FONAMENTALS en aquesta arrel:pastanaga

 1. Carotenoides. D’entre ells el betacarotè, ja que amb 100 grams de pastanaga tenim cobertes les necessitats diàries de vitamina A. Els carotenoides són uns pigments imprescindibles per al bon funcionament de la retina i, sobretot, per a la visió nocturna o amb poca llum. També afavoreixen el bon estat de la pell i de les mucoses, contraresten l’efecte dels radicals lliures pel seu efecte antioxidant i intervenen en la producció de glòbuls vermells necessaris per a la producció d’hemoglobina. La cocció no redueix els betacarotens, sinó al contrari, millora la seva absorció ja que estova i hidrata la fibra que els envolta.
 2. Fibra vegetal soluble. La pastanaga en conté un 3%. Aquesta substància glucídica, anomenada pectina, suavitza les mucoses de l’aparell digestiu i normalitza el trànsit intestinal sense produir còlics ni malestars ja que no irrita gens el colon al contrari que fan els laxants.
 3. El seu peculiar oli essencial. Confereix a la pastanaga la seva peculiar aroma i els seus efectes vermífugs, és a dir, lluita contra els paràsits intestinals.

Font: https://www.ecoportal.net/

1 comentari a “Rosegar una pastanaga és fer un mos a la vida”

Deixa un comentari