Consells per al control de l’estrès

0987654321-estres-

 

Farem un breu resum dels consells més importants a l’hora de controlar l’estrès diari al que tots estem condicionats.

 

D’una manera senzilla i dinàmica parlem  del següent:

 

 

 

Esbrinar l’origen de la situació estressant

 

El més fàcil és fixar-se en quins moments augmenta el nostre nivell d’estrès i davant de quines circumstàncies. D’aquesta manera podrem identificar-ho al més aviat possible perquè no augmenti el grau de severitat i resoldre la causa del problema.

 

Tenir cura de l’alimentació

 

S’ha de mantenir una dieta diària equilibrada, que tingui una mica de tot, deixant de banda els excitants com ara l’alcohol, el tabac, el cafè o les begudes de cola. Aquestes substàncies no aporten cap tipus de nutrient, el pic d’energia i benestar és només puntual i el seu ús continuat a la llarga produeix problemes d’esgotament tant físic com mental, desequilibri del sistema nerviós i una manca d’adaptació a l’estrès.

 

Aconseguir un son reparador

 

A la nit, durant l’etapa de son profund, és quan el nostre organisme descansa i aprofita a reparar el cos des d’un punt de vista orgànic alhora que psicològic. D’aquesta manera aconsegueix al dia següent enfrontar-se a l’estrès d’una forma més adient i amb una visió més positiva.

 

Mantenir un correcte programa d’exercici

 

Fer esport regularment, sempre que estigui adequat a l’edat i condicions de cada persona, ajuda a alliberar tensions i facilita la pujada d’endorfines, és a dir, neurotransmissors que fan sentir-se bé i somriure a la vida amb més tranquil·litat i optimisme al veure les coses des d’un altre cantó.

 

Aprendre a endreçar el temps amb eficàcia

 

Les presses i el desordre en les tasques quotidianes és una causa de neguit intern i angoixa, ja que desmotiva enormement. S’ha de dedicar a cada cosa el seu temps, sense oblidar mai reservar uns moments cada dia per a nosaltres mateixos, així podrem desconnectar i descobrir la força que té la nostra reserva d’energia interna natural.

 

Intentar veure la situació des d’una bona perspectiva

 

Desenvolupar un pensament positiu i amb esperança, parlar de les nostres dificultats amb la gent de confiança que ens envolta i sentir l’escalfor i el suport d’aquells que més ens estimen ens ajudarà a reduir les tensions i manegar més bé els contratemps.

 

Trencar amb la monotonia

 

La rutina genera insatisfacció i avorriment. Planejar amb una mica d’antelació un ampli ventall de activitats variades per gaudir durant el cap de setmana és una bona manera de sortir dels afers repetitius de tota la setmana.

 

Practicar tècniques de relaxació

 

Els exercicis de meditació i de respiració, així com les diferentes tècniques de massatge o altres teràpies com el ioga, el pilates o el tuina son bons aliats en el correcte control de l’estrès. Existeix una diversitat molt estesa de pràctiques complementàries que s’adapten als costums específics de cada persona. Anomenem per exemple la musicoteràpia, hidroteràpia, aromateràpia, teràpia del riure, relaxació muscular i moltes més. Totes elles ajuden a viure l’estrès del dia a dia d’una forma constructiva i adequada sense arribar a fer-nos mal.

 

Belén G. L.

Deixa un comentari