No cal nevera per a tot

bssa-de-compra

Antigament no es feia la compra del menjar al supermercat, ni tan sols es feia al mercat, sinó que directament es recollien els aliments del petit hort familiar i es guardaven en una habitació especial on no tocava la llum ni tampoc arribava la calor; un lloc fresc però alhora a bona temperatura, ja que les neveres i els congeladors en aquells temps no existien.

Això era possible perquè només es menjava el que donava la terra, dins de la seva temporada i del seu millor moment de collida anyal.

Per contra avui dia, la majoria de les persones quan tornen de la compra col·loquen tots els aliments frescos a la nevera sense pensar-s’ho dos cops, com si fos un fet automàtic. Però aquesta acció no és recomanable per a tots els aliments, ja que el fred de vegades altera el seu gust o afavoreix la seva descomposició.

És clar que si comprem aliments que no son propis de la temporada o que venen importats des de fora, tampoc no duraran al rebost tot el temps que caldria; ja que quan arriben a les nostres mans han superat el seu moment idoni de ser menjats i només es mantenen conservats a base de mètodes artificials.

 

Per tot plegat avui volem anomenar-vos quins son aquests aliments que han de conservar-se a temperatura ambient i la raó per la qual rebutgen la nevera. La llista bàsica és la següent:

 

Pa: Si l’introduïm a la nevera el ressequem, a més el fred canvia la seva textura i per tant no resulta agradable al paladar. A sobre s’envelleix en menys dies, al igual que d’altres productes que estan fets amb massa de farina.

Tubercles: la ceba i l’all a la nevera és més probable que es floreixin, ja que hi ha humitat. D’aquesta manera es deteriora la seva qualitat, perdent les virtuts medicinals que els fan indispensables, ja que els seus principis actius ensofrats principals, l’alicina i els capaenos, son deteriorats pel fred.

Carbassa: és una de les protagonistes dins de les verdures de l’època d’hivern, és per això que la natura l’ha envoltat d’una gruixuda closca que la manté ben protegida perquè duri tot l’any sense necessitat d’introduir-la a la nevera. Fins i tot l’excés d’humitat del frigorífic fa que agafi fongs i es faci malbé de seguida.

Solanàcies: el tomàquet, el pebrot, la patata i l’albergínia dins del frigorífic perden el seu valor nutricional, aleshores seria millor posar-los per exemple a la finestra de la cuina, dins d’una mena de fresquera o bé al rebost.

imagesAlvocat: el fred talla el seu procés natural impedint que maduri correctament. Per contra, sobtadament d’un dia per a l’altre es torna fosc i excessivament tou. Aquest tipus d’aliments necessita foscor i trobar-se a temperatura ambient.

Pinya i plàtan: son dues fruites que tampoc no arriben al seu punt correcte de maduració si es refrigeren. El plàtan comença a formar taques negres indicatives d’una mala conservació i per la seva banda la pinya es manté verd impedint que agafi el seu color grog característic de l’alta concentració de bromelina que poc a poc va produint de manera natural aquest fruit. És per això que si les comprem verdes hem de situar-les en una fruitera a mig de taula, a més així ens recordarem de tenir-les en compta a l’hora del berenar.

Xocolata: s’altera la seva qualitat i el seu gust tan peculiar, així com la seva aroma intensa.

 

És important tenir cura d’aquests consells perquè els aliments frescos que comprem ens durin més temps i puguem consumir-los de manera adequada aprofitant no només la seva qualitat i sinó també gaudint del seu plaer a l’hora de menjar-los.

 

Belén G. L.

Deixa un comentari