La crisi, factor de risc cardiovascular.

L’estrès derivat de problemes financers, la preocupació pel fracàs d’un negoci o la pèrdua del treball s’han convertit en conseqüències inherents a una de les pitjors crisis econòmiques que s’han viscut fins al moment. I encara que l’estrès afecti en diversos aspectes a la salut de les persones el principal problema resideix que comporta un major risc d’infart de miocardi, pel que les inquietuds i els problemes en l’àmbit laboral, entre d’altres, s’han establert com a factors desencadenants de l’estrès.

Tanmateix, malgrat que l’efecte de l’estrès sobre el risc d’infart s’observa de forma general, amb independència de l’edat, sexe, regió demogràfica o grup ètnic, “s’ha demostrat que els diferents indicadors d’estatus socioeconòmic, i nivell educatiu vinculat a altres factors de risc cardiovascular, s’associen de manera consistent a un major risc de patir un infart, en especial en països amb elevat nivell de desenvolupament,” indica el Dr. Alfonso Varela Román, secretari de la Fundació Espanyola del Cor (FEC).

Aquesta situació es deu fonamentalment a que l’estrès és el gran causant de l’augment de la secreció de les catecolaminas, que provoquen un increment de la tensió arterial, convertint-se en un important factor de risc cardiovascular. “Al seu torn, l’increment de la tensió arterial, de la freqüència cardíaca i les alteracions metabòliques afavoreixen el desenvolupament de l’aterosclerosis, la qual cosa pot desencadenar complicacions cardiovasculars associades, tals com a infarts, angines de pit i accidents cardiovasculars,” afirma el Dr. Varela Román.

Al nostre país, el perfil de pacient que pot veure’s més afectat per aquest tipus de circumstància, i per tant convertir-lo en vulnerable, és el pacient de qualsevol sexe i grup d’edat, en especial aquells procedents d’estrats socioeconòmics baixos, amb un nivell educatiu inferior, i amb elevats nivells d’estrès, que poden ser derivats de situacions vitals estressants com a problemes financers, fracàs en els negocis o pèrdua de l’ocupació.

Estudi INTERHEART
En l’actualitat existeixen nombrosos treballs en la literatura mèdica en els quals es relaciona l’estrès psicosocial, laboral, financer i les situacions vitals estressants, amb una major incidència d’infart de miocardi. De tots ells, el que proporciona una major informació és l’estudi INTERHEART, publicat l’any 2004.

“L’estudi INTERHEART analitza la relació entre diferents factors psicosocials i el risc d’infart, en una àmplia població, amb més de 11.000 casos i 13.000 controls, de diferents edats i sexes, procedents de diferents regions geogràfiques de tot el món i amb diversos orígens ètnics. En ell es va observar un excés de risc d’infart associat a nivells elevats d’estrès”, assenyala el Dr. Varela Román.

Com combatre aquesta situació
Tenint en compte que, tal com indica l’especialista, “és molt difícil actuar sobre els factors psicosocials, ja que en molts casos depenen de condicions externes, no controlables pel propi pacient, com pot ser la pèrdua de l’ocupació”, és necessari incidir en major mesura en el control de factors de risc cardiovascular modificables clàssics, com són el tabac, l’obesitat, el sedentarisme, la hipertensió i la diabetis i hiperlipèmia, “a través de la realització d’exercici físic de forma regular i tractant de controlar periòdicament els nivells de pressió arterial, glucèmia i lípids”, conclou el Dr. Varela Román.

1 comentari a “La crisi, factor de risc cardiovascular.”

  1. Estic molt d’acord doncs jo soc una persona amb aquest problema. No ès fàcil seguir les indicacions, pero us dono les gràcies per l reflexió.

Feu un comentari