Identifiquen per primera vegada els símptomes de la “menopausa masculina”

Un equip de la Universitat de Manchester (El Regne Unit) han identificat per primera vegada símptomes relacionats amb l’andropausa o “menopausa masculina” com a resultat de la disminució de la producció de la testosterona en homes adults, segons un estudi publicat a la revista ‘New England Journal of Medicine’.

A diferència de la menopausa femenina, aquest tipus de trastorn, només afecta un escàs 2% dels homes, i entre els seus símptomes s’engloba una menor erecció matinal, sota desig sexual, disfunció eréctil, incapacitat per realitzar activitats vigoroses, depressió i fatiga.

En la investigació es van mesurar els nivells de testosterona de 3.369 homes d’entre de 40 i 79 anys d’un total de vuit centres europeus: Manchester (El Regne Unit), Florència (Itàlia), Santiago de Compostel·la (Espanya), Lovaina (Bèlgica), Malmö (Suècia), Tartu (Estònia), Lodz (Polònia) i Szeged (Hongria). Seguidament, també van realitzar una enquesta sobre la seva salut sexual, física i psicològica.

En analitzar els resultats, van comprovar que al costat dels símptomes associats a la sexualitat, es van detectar altres de secundaris com a apatia, falta d’energia i tristesa que també estan relacionats amb aquesta malaltia. En total, la llista de possibles símptomes “menopàusics” va ascendir a 32. D’ells, només nou, es van associar amb una disminució dels nivells de testosterona on els tres més importants sexualment són la menor freqüència d’ereccions matinals, de pensaments relacionats al sexe i un augment de la disfunció eréctil.

Després de l’estudi els autors conclouen que tots aquests símptomes, junt amb baixos nivells de testosterona, són necessaris per establir un diagnòstic d’hipogonadismo d’inici tardà o andropausa. Assenyalen a més que altres símptomes no-sexuals poden estar presents com la incapacitat per realitzar una activitat física vigorosa, com caminar més d’1,5 quilòmetres, córrer o aixecar objectes pesats. Aquests investigadors també van determinar tres símptomes psicològics: tristesa, cansament i pèrdua del to, tots ells vinculats a baixos nivells de testosterona

Per a l’expert en Biomedicina de la Universitat de Manchester i un dels autors de l’estudi, Fred Wu, és important fer un diagnòstic correcte del trastorn abans d’administrar medicaments, ja que actualment es tendeix a receptar tractaments amb testosterona a homes que realment no els necessiten.

“Per primera vegada s’han identificat els símptomes de l’hipogonadismo tardà i la investigació suggereix que el tractament amb testosterona només seria estri en un número|nombre reduït de casos, en els quals hi ha una deficiència d’andrògens, ja que molts símptomes no estan relacionats amb un descens dels nivells de testosterona,” assegura.

Font: J.L.Rodero

Deixa un comentari