Un estudi troba restes de fins a 30 tòxics en aliments quotidians

Els enciams, els tomàquets, els cogombres i les pomes són els productes on s’han localitzat major nombre i més dosis de disruptors endocrins. A través d’aquests aliments, habituals a les nostres taules sobretot a l’estiu, els consumidors europeus estan potencialment exposats fins a 30 substàncies químiques diferents que poden provocar efectes molt negatius en la salut, ja que alteren el sistema hormonal de les persones. Així es desprèn d’una anàlisi realitzada per Pesticide Action Network Europe (PA Europe) sobre dades de l’European Food Safety Authority (EFSA), l’autoritat europea de seguretat alimentària. La Fundació Viu Sa (www.vivosano.org) col · labora a Espanya amb la campanya informativa que PA Europe ha posat en marxa a nivell europeu per conscienciar els ciutadans i explicar com reduir l’exposició a aquestes substàncies. Part d’aquesta campanya és la publicació d’una guia per al consumidor que es pot consultar a https://bit.ly/Sza2n5.
“Encara que les substàncies que s’han trobat estan sota els límits legals, el consumidor ha de saber que aquests valors no tenen en compte els seus efectes acumulatius ni el resultat de la combinació de totes elles. Cada element és estudiat de manera individual i puntual i això no es correspon amb la realitat “, assegura Alfredo Suárez, director de la Fundació Viu Sa. Existeix una àmplia evidència científica que vincula els disruptors endocrins amb diferents malalties cròniques, com problemes de fertilitat, càncers de tipus hormonal (per exemple, de mama o de pròstata), danys cerebrals, obesitat o diabetis “.
“El més preocupant és que estem parlant de malalties cada vegada més freqüents a Europa”, explica Nadia Bennich, responsable de la campanya a Espanya, “i encara que s’han aconseguit alguns avenços per eliminar els disruptors endocrins de cosmètics, biberons i joguines, la presència d’aquests contaminants en els aliments s’està passant per alt i això és francament alarmant “.
Per Alfredo Suárez, director de la Fundació Viu Sa, és crucial informar els consumidors sobre aquests riscos. “Per això estem impulsant a Espanya la campanya de PA Europe. I és que hi ha moltes coses que cada un de nosaltres podem fer en el nostre dia a dia per evitar exposar-nos a aquest tipus de tòxics. Per exemple, atès que l’enciam és un dels aliments on s’han localitzat més restes de disruptors endocrins, el millor és substituir-la en les nostres amanides per altres vegetals de fulla verda, com els espinacs. Però de funcionar, el primer és tenir la informació “, explica. Els experts també insisteixen en la conveniència d’optar per productes orgànics sempre que sigui possible, fonamentalment en l’alimentació infantil o de dones embarassades, i rentar bé la fruita i les verdures abans de consumir.
La Fundació Viu Sa ha publicat a internet una guia per al consumidor (https://bit.ly/Sza2n5), anteriorment esmentada, on es detalla quins aliments contenen més disruptors endocrins i quines d’aquestes substàncies poden trobar-se en cada aliment. Al capdavant de la llista d’aliments contaminats estan, per aquest ordre, l’enciam, els tomàquets, els cogombres, les pomes, el porro, els préssecs, les maduixes, les peres, el raïm i els pebrots. “És important saber que no hi ha un ‘nivell segur’ d’exposició. És a dir, per poques traces que trobem d’aquestes substàncies químiques, ja és massa per al nostre sistema hormonal. Si a més tenim en compte que en cada un d’aquests aliments trobem una combinació de diferents substàncies, el risc es multiplica “, explica Nadia Bennich, fent referència al ‘efecte còctel” d’aquests disruptors endocrins “.
La normativa europea actual sobre pesticides no conté cap criteri específic que defineixi oficialment quines substàncies són considerades disruptors endocrins, i els legisladors estan trigant a incorporar els nous punts de vista científics, sobretot pel que fa als efectes que una dosi baixa de disruptors endocrins poden tenir sobre la salut humana. La Comissió Europea té previst resoldre aquesta situació per al desembre de 2013. Fins llavors, la Fundació Viu Sa i PA Europe continuaran desenvolupant campanyes actives de divulgació per prevenir els ciutadans sobre els riscos d’aquest tipus de tòxics en els aliments.

Feu un comentari