Un estudi troba restes de fins a 30 tòxics en aliments quotidians
Els enciams, els tomàquets, els cogombres i les pomes són els productes on s’han localitzat major nombre i més dosis de disruptors endocrins. A través d’aquests aliments, habituals a les nostres taules sobretot a l’estiu, els consumidors europeus estan potencialment exposats fins a 30 substàncies químiques diferents que poden provocar efectes molt negatius en la salut, ja que alteren el sistema hormonal de les persones. Així es desprèn d’una anàlisi realitzada per Pesticide Action Network Europe (PA Europe) sobre dades de l’European Food Safety Authority (EFSA), l’autoritat europea de seguretat alimentària. La Fundació Viu Sa (www.vivosano.org) col · labora a Espanya amb la campanya informativa que PA Europe ha posat en marxa a nivell europeu per conscienciar els ciutadans i explicar com reduir l’exposició a aquestes substàncies. Part d’aquesta campanya és la publicació d’una guia per al consumidor que es pot consultar a https://bit.ly/Sza2n5.
“Encara que les substàncies que s’han trobat estan sota els límits legals, el consumidor ha de saber que aquests valors no tenen en compte els seus efectes acumulatius ni el resultat de la combinació de totes elles. Cada element és estudiat de manera individual i puntual i això no es correspon amb la realitat “, assegura Alfredo Suárez, director de la Fundació Viu Sa. Existeix una àmplia evidència científica que vincula els disruptors endocrins amb diferents malalties cròniques, com problemes de fertilitat, càncers de tipus hormonal (per exemple, de mama o de pròstata), danys cerebrals, obesitat o diabetis “.
“El més preocupant és que estem parlant de malalties cada vegada més freqüents a Europa”, explica Nadia Bennich, responsable de la campanya a Espanya, “i encara que s’han aconseguit alguns avenços per eliminar els disruptors endocrins de cosmètics, biberons i joguines, la presència d’aquests contaminants en els aliments s’està passant per alt i això és francament alarmant “.
Per Alfredo Suárez, director de la Fundació Viu Sa, és crucial informar els consumidors sobre aquests riscos. “Per això estem impulsant a Espanya la campanya de PA Europe. I és que hi ha moltes coses que cada un de nosaltres podem fer en el nostre dia a dia per evitar exposar-nos a aquest tipus de tòxics. Per exemple, atès que l’enciam és un dels aliments on s’han localitzat més restes de disruptors endocrins, el millor és substituir-la en les nostres amanides per altres vegetals de fulla verda, com els espinacs. Però de funcionar, el primer és tenir la informació “, explica. Els experts també insisteixen en la conveniència d’optar per productes orgànics sempre que sigui possible, fonamentalment en l’alimentació infantil o de dones embarassades, i rentar bé la fruita i les verdures abans de consumir.
La Fundació Viu Sa ha publicat a internet una guia per al consumidor (https://bit.ly/Sza2n5), anteriorment esmentada, on es detalla quins aliments contenen més disruptors endocrins i quines d’aquestes substàncies poden trobar-se en cada aliment. Al capdavant de la llista d’aliments contaminats estan, per aquest ordre, l’enciam, els tomàquets, els cogombres, les pomes, el porro, els préssecs, les maduixes, les peres, el raïm i els pebrots. “És important saber que no hi ha un ‘nivell segur’ d’exposició. És a dir, per poques traces que trobem d’aquestes substàncies químiques, ja és massa per al nostre sistema hormonal. Si a més tenim en compte que en cada un d’aquests aliments trobem una combinació de diferents substàncies, el risc es multiplica “, explica Nadia Bennich, fent referència al ‘efecte còctel” d’aquests disruptors endocrins “.
La normativa europea actual sobre pesticides no conté cap criteri específic que defineixi oficialment quines substàncies són considerades disruptors endocrins, i els legisladors estan trigant a incorporar els nous punts de vista científics, sobretot pel que fa als efectes que una dosi baixa de disruptors endocrins poden tenir sobre la salut humana. La Comissió Europea té previst resoldre aquesta situació per al desembre de 2013. Fins llavors, la Fundació Viu Sa i PA Europe continuaran desenvolupant campanyes actives de divulgació per prevenir els ciutadans sobre els riscos d’aquest tipus de tòxics en els aliments.
Jaume
Naturópata
Feu un comentari
Ús de cookies
Aquest lloc web pot utilitzar algunes "cookies" per millorar la vostra experiència de navegació. Poseu-vos en compte abans de continuar amb la vostra navegació per el nostre lloc web, recomanem que feu clic .
Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web. D’aquestes cookies, les cookies que es classifiquen com a necessàries s’emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com utilitzeu aquest lloc web. Aquestes cookies s’emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l’opció de desactivar aquestes cookies. Però desactivar algunes d’aquestes cookies pot afectar la vostra experiència de navegació.
Les galetes necessàries són absolutament essencials perquè el lloc web funcioni correctament. Aquesta categoria només inclou galetes que garanteixen funcionalitats bàsiques i característiques de seguretat del lloc web. Aquestes cookies no emmagatzemen cap informació personal.
Cookie
Duració
Descripció
__cfduid
1 mes
La cookie l’utilitzen serveis de cdn com CloudFare per identificar clients individuals que estan darrere d’una adreça IP compartida i aplicar configuracions de seguretat per client. No es correspon amb cap identificador d’usuari a l’aplicació web i no emmagatzema cap informació d’identificació personal.
viewed_cookie_policy
1 any
La cookie la defineix el connector de consentiment de cookies de GDPR i s’utilitza per emmagatzemar si l’usuari ha consentit o no l’ús de cookies. No emmagatzema cap dada personal.
Les cookies analítiques s’utilitzen per comprendre com els visitants interactuen amb el lloc web. Aquestes galetes ajuden a que l’experiència de l’usuari sigui completa. Es poden mostrar continguts d’altres llocs web com vídeos de Youtube.
Cookie
Duració
Descripció
YSC
sessió
Aquestes cookies les defineix Youtube i s’utilitzen per fer un seguiment de les visualitzacions de vídeos incrustats.
Les cookies publicitàries s’utilitzen per proporcionar anuncis visitants i campanyes de màrqueting rellevants. Són cookies rastrean els visitants als llocs web i recopilen informació per oferir anuncis personalitzats.
Cookie
Duració
Descripció
IDE
1 any 24 dies
Utilitzat per Google DoubleClick i emmagatzema informació sobre com l’usuari utilitza el lloc web i qualsevol altra publicitat abans de visitar-lo. S'utilitza per presentar als usuaris anuncis que els siguin rellevants segons el perfil d'usuari.
test_cookie
15 minuts
Aquesta cookie la defineix doubleclick.net. L’objectiu de la cookie és determinar si el navegador de l’usuari admet cookies.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 mesos 27 dies
Aquesta cookie la defineix Youtube. S'utilitza per fer un seguiment de la informació dels vídeos de YouTube incrustats en un lloc web.
Les cookies analítiques s’utilitzen per comprendre com els visitants interactuen amb el lloc web. Aquestes galetes ajuden a proporcionar informació sobre mètriques, el nombre de visitants, la taxa de rebot, la font de trànsit, etc.
Cookie
Duració
Descripció
_ga
2 anys
Aquesta cookie és instal·lada per Google Analytics. La cookie s’utilitza per calcular les dades de visitants, sessions, campanyes i fer un seguiment de l’ús del lloc per a l’informe d’anàlisi del lloc. Les cookies emmagatzemen informació de forma anònima i assignen un número generat aleatòriament per identificar visitants únics.
_gid
1 dia
Aquesta cookie és instal·lada per Google Analytics. La cookie s’utilitza per emmagatzemar informació sobre com els visitants utilitzen un lloc web i ajuda a crear un informe d’anàlisi de com funciona el lloc web. Les dades recopilades inclouen el nombre de visitants, la font d’on provenen i les pàgines visitades de forma anònima.
iutk
5 mesos 27 dies
Aquesta cookie l’utilitza el sistema analític Issuu. Les cookies s’utilitzen per recopilar informació sobre l’activitat dels visitants en productes Issuu.