L’OMS adverteix de l’expansió d’una gonorrea resistent al tractament

L’organització ha detectat casos de resistència als antibiòtics a diversos països
Aquesta malaltia s’està convertint “en un important desafiament a la salut pública”
“Milions de persones amb gonorrea estan en perill de quedar-se sense opcions de tractament tret que es prenguin mesures urgents”. Amb aquesta frase comença una nota feta pública per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en la qual alerta de l’expansió per tot el món d’un cep de gonorrea resistent als medicaments. L’agència assegura que diversos països, entre ells Austràlia, França, Japó, Noruega, Suècia i el Regne Unit, han comunicat casos de resistència a les cefalosporinas, un grup d’antibiòtics que solen emprar-se com a última opció per combatre la gonorrea.
Aquesta malaltia de transmissió sexual de la qual es contagien uns 106 milions de persones cada any s’està convertint en “un important desafiament a la salut pública”, ha assenyalat Manjula Lusti-Narasimhan, del Departament de salut reproductiva i investigació de l’OMS.
La incidència de la infecció augmenta i, alhora, disminueixen les opcions de tractament, ha afegit. “Les dades disponibles solament mostren la punta de l’iceberg”, segons Lusti-Narasimhan. “Sense una vigilància adequada no coneixerem l’extensió de la resistència a la gonorrea i sense investigació sobre nous agents antimicrobianos aviat ens podríem trobar sense tractament eficaç per als pacients”.
Les malalties de transmissió sexual (MTS) viuen un repunt generalitzat al món occidental, i Espanya no és una excepció. Solament de les quatre més freqüents (sífilis, gonocòccia, clamidias i tricomonas) es diagnostiquen gairebé 450 milions de casos anuals, segons l’Organització Mundial de la Salut. Un seminari d’especialistes en malalties infeccioses celebrat al febrer passat a Madrid va alertar que les MTS augmenten, en part, com a conseqüència d’un canvi en la percepció del virus de la immunodeficiència humana (VIH). Des que, a mitjans dels 90, es va estendre el tractament de triple teràpia o còctel antiviral (suma tres fàrmacs molt eficaços), cada vegada són més les persones infectades que no desenvolupen sida. Amb aquests tractaments, va passar a considerar-se una malaltia crònica, i les mesures de protecció es van relaxar, segons va assenyalar la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica.

Deixa un comentari