L’arrel de Loto i les malalties d’hivern

belen-lotus-infoArriba l’hivern i amb ell tot just arriba el fred. És per això que aquesta estació és la reina dels refredats, la grip, les bronquitis, les pneumònies i un llarg etcètera que, un cop més, presenta diferents ajuts dins de la medicina natural; a mena de prevenció així com a mena de tractament al començament dels primers símptomes de malestar general.

És per això que avui us volem parlar de l’arrel de loto, també coneguda com a Renkon. Es tracta d’un tubercle comestible que creix sota l’aigua a grans profunditats. La planta que es nodreix d’aquesta arrel s’anomena Nelumbo Nucifera i és cultivada en molts llocs d’Àsia com l’Índia, el Japó i la Xina.

 

Des de fa milers d’anys ha estat i segueix sent un aliment venerat en moltes cultures, a l’Índia per exemple és símbol de puresa, perfecció i bellesa. Per la seva banda, a la Xina, d’on és originària, s’utilitza com a medicament a través de la Medicina Tradicional Xinesa, ja que es considera una planta sorprenent amb una energia vital inesgotable. Les grans civilitzacions solars ja la utilitzaven com un aliment que potencia, conserva i atrau la salut a tots els nivells. Avui dia els científics no deixen de quedar sorpresos cada vegada que estudien els seus molts beneficis i meravellosos nutrients. Per tot això és considerada una de les flors més belles d’aquest planeta.

 

raiz_loto_naturalAplicacions terapèutiques i Propietats

La Naturopatia, així com la Macrobiòtica, l’empren en diverses malalties, lloant les seves propietats terapèutiques, tal com ja feien els xinesos antigament. Principalment s’utilitza el te de l’arrel seca sencera o en pols com a diürètic, expectorant i per a tot tipus d’afeccions de l’aparell digestiu, així com de tota la branca pulmonar i bronquial. Ja els egipcis la consideraven un gran mucolític, sedant i tonificant de la funció cardio-respiratòria.

L’anatomia de l’arrel està formada per cavitats que funcionen com a veritables pulmons de la planta. A través d’aquests tubs, el lotus retira del fons fangós l’oxigen necessari per a la seva supervivència. Així, el te de l’arrel actua directament sobre els ronyons i reflecteix els seus efectes cap al pulmó.

Per aquesta mateixa raó, els metges orientals expliquen que dissol el moc de les vies respiratòries i actua contra la tos, grips i refredats, com a tònic pulmonar i cardíac, antihistamínic i descongestionant del nas. Tant la part de l’arrel com les seves flors contenen enzims proteolítics amb una marcada acció antiinflamatòria sobre les mucoses, provocant l’exsudat de la zona traqueo-bronquial, de manera que facilita l’eliminació del moc mitjançant el reflex de la tos.

A més a més, té una acció estimulant sobre el sistema immunològic de l’organisme, per tant actua també com a preventiu davant del contagi de diferents infeccions respiratòries.

 

warabi_mochi2Preparació del te

Fer un te de loto a casa és ben senzill, només cal que comprem l’arrel en pols a qualsevol herbolari i en posem a escalfar una o dues culleradetes dins d’un cassó amb 250 ml d’aigua mineral i un tallet petit d’arrel fresca de gingebre. Tot plegat a foc molt suau durant uns 10 minuts. Passat aquest temps, ja fora del foc, traiem el tros de gingebre i afegim unes gotes de tamari. Deixem reposar el te tapat un parell de minuts més i ja aleshores el prenem ben calentó.

Amb aquest fàcil costum ja estem preparats per enfrontar tot l’hivern i part de la tardor.

Belén G. L.

Deixa un comentari