Avui aprendrem tots plegats a preparar aquestes dues receptes típiques de la cuina àrab, que tenen com a ingredient protagonista el cigró; aquests protagonistes son l’hummus i el falafel, el qual també el podem preparar amb faves seques o fins i tot amb llenties i d’altres llegums al nostre gust. Perquè ja sabeu, les cuines s’omplen cada dia de la imaginació que hi posem cadascú.
Bon profit i endavant!
HUMMUS
Per preparar el nostre hummus necessitarem:
- 400 gr de cigrons cuits.
- 2 caps d’all.
- 3 cullerades de salsa tahina.
- Un pessic de comí mòlt.
- El suc de 1/2 llimona.
- 3 cullerades d’oli d’oliva verge.
- Una mica de sal rosa de l’Himàlaia.
- Pebre rosa.
- Pebre blanca.
Es barregen tots els ingredients dins d’un recipient i es baten fins a obtenir una textura cremosa i homogènia. Si es vol encara més cremós s’hi pot afegir una mica d’aigua de la mateixa cocció dels cigrons.
En servir es pot adornar amb pebre vermell dolç per sobre i un raig d’oli d’oliva verge tot al voltant.
FALAFEL
Per l’altra banda, el nostre falafel estarà compost de:
- Mig quilo de cigrons deixats a remull des de la nit anterior.
- 2/3 de cebes picades.
- Mitja tassa de julivert fresc.
- Mitja tassa de coriandre fresc.
- 3 caps d’all picats.
- 2 culleradetes de comí mòlt.
- 1 tassa de farina de cigró.
- 1 cullerada de llevat mare en pols.
- Una mica de sal grisa.
- Pebre negre.
- Mitja culleradeta de menta dolça.
- Opcionalment un toc de caiena si el volem picant.
- Oli d’oliva verge per fregir.
Escorrem i rentem amb aigua els cigrons. Els triturem directament sense coure amb la picadora juntament amb les cebes, l’all, el julivert, el coriandre fresc i una tassa d’aigua. Barregem tot fins a aconseguir una textura espessa. Afegim-hi la sal, el comí mòlt, el pebre negre, la caiena i el llevat. Deixem reposar la mescla durant 30 minuts a la nevera.
Passada aquesta estona fem amb la barreja petites boles o mini hamburgueses o croquetes i les aixafem una mica amb la mà per donar-li la forma típica del falafel. Si trobeu la barreja massa humida, difícil de formar boletes, podem afegir-hi una mica de la farina de cirgró.
Per enllestir les fregim amb abundant oli d’oliva a foc mitjà durant uns 5-7 minuts, fins que quedin ben daurades.
Hem de dir que aquestes dues receptes se solen presentar combinades, és a dir gaudeixes de les pilotetes mentre les vas sucant en la crema de l’hummus i tot plegat ho acompanyes d’unes llesques de pa de pita.
Belén G. L.
Diplomada en Fisioteràpia amb Postgrau en Neurologia
Graduada en Naturopatia
Homeòpata
Terapeuta Floral
Experta en Macrobiòtica