copy-of-dscn5922

 

Avui aprendrem tots plegats a preparar aquestes dues receptes típiques de la cuina àrab, que tenen com a ingredient protagonista el cigró; aquests protagonistes son l’hummus i el falafel, el qual també el podem preparar amb faves seques o fins i tot amb llenties i d’altres llegums al nostre gust. Perquè ja sabeu, les cuines s’omplen cada dia de la imaginació que hi posem cadascú.

 

Bon profit i endavant!

 

HUMMUS

Hummus_from_The_NilePer preparar el nostre hummus necessitarem:

  • 400 gr de cigrons cuits.
  • 2 caps d’all.
  • 3 cullerades de salsa tahina.
  • Un pessic de comí mòlt.
  • El suc de 1/2 llimona.
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge.
  • Una mica de sal rosa de l’Himàlaia.
  • Pebre rosa.
  • Pebre blanca.

Es barregen tots els ingredients dins d’un recipient i es baten fins a obtenir una textura cremosa i homogènia. Si es vol encara més cremós s’hi pot afegir una mica d’aigua de la mateixa cocció dels cigrons.

En servir es pot adornar amb pebre vermell dolç per sobre i un raig d’oli d’oliva verge tot al voltant.

 

FALAFEL

Per l’altra banda, el nostre falafel estarà compost de:

  • Mig quilo de cigrons deixats a remull des de la nit anterior.
  • falafel-32/3 de cebes picades.
  • Mitja tassa de julivert fresc.
  • Mitja tassa de coriandre fresc.
  • 3 caps d’all picats.
  • 2 culleradetes de comí mòlt.
  • 1 tassa de farina de cigró.
  • 1 cullerada de llevat mare en pols.
  • Una mica de sal grisa.
  • Pebre negre.
  • Mitja culleradeta de menta dolça.
  • Opcionalment un toc de caiena si el volem picant.
  • Oli d’oliva verge per fregir.

Escorrem i rentem amb aigua els cigrons. Els triturem directament sense coure amb la picadora juntament amb les cebes, l’all, el julivert, el coriandre fresc i una tassa d’aigua. Barregem tot fins a aconseguir una textura espessa. Afegim-hi la sal, el comí mòlt, el pebre negre, la caiena i el llevat. Deixem reposar la mescla durant 30 minuts a la nevera.

Passada aquesta estona fem amb la barreja petites boles o mini hamburgueses o croquetes i les aixafem una mica amb la mà per donar-li la forma típica del falafel. Si trobeu la barreja massa humida, difícil de formar boletes, podem afegir-hi una mica de la farina de cirgró.

Per enllestir les fregim amb abundant oli d’oliva a foc mitjà durant uns 5-7 minuts, fins que quedin ben daurades.

Hem de dir que aquestes dues receptes se solen presentar combinades, és a dir gaudeixes de les pilotetes mentre les vas sucant en la crema de l’hummus i tot plegat ho acompanyes d’unes llesques de pa de pita.

Belén G. L.