Els efectes del sol en la pell de nens i adolescents

La prevenció és clau per evitar tumors, ja que la major part de l’exposició solar es concentra en els primers 18 anys.L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) i la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalaria i Atenció Primària (SEPEAP) adverteixen del perill potencial que comporta una exposició al sol perllongada.
Amb l’objectiu de prevenir els tumors de pell en nens i adolescents, els pediatres d’atenció primària insisteixen cada estiu en la necessitat d’usar protecció solar. El melanoma representa entre el 2% i el 7% de tots els càncers i, a pesar que la taxa de mortalitat des dels anys setanta ha augmentat de forma alarmant (un 300%), també ha millorat el seu diagnòstic i tractament precoç. Sense una detecció a temps, el pronòstic és fatal. Els especialistes recorden, cada any, que les mesures preventives són imprescindibles.

L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) i la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalaria i Atenció Primària (SEPEAP) adverteixen del perill potencial que comporta una exposició al sol perllongada. Causa cremades, fotosensibilitat i dermatitis a curt termini, així com envelliment cutani, cataractes, alteracions immunològiques i càncer, a llarg termini. Els especialistes destaquen que, des de 1991 fins a 2000, Espanya va registrar un increment de l’índex de mortalitat per melanoma que va col·locar al país per davant de la resta d’Europa.

En aquests dies de calor, convé recordar que la quantitat de radiació UVA i UVB que aconsegueix la superfície de la Terra depèn de la latitud, l’altitud (major irradiació amb la proximitat a l’Equador i a altures elevades), l’hora del dia (major intensitat entre les deu del matí i les quatre de la tarda), la nuvolositat i l’estat de la capa d’ozó.

Deixa un comentari