Cada cop hi ha més tipus de sal: tenim la grisa o de la Bretanya, la rosa o de l’Himalàia, la comuna o de taula… Però quina diferència hi ha entre totes elles i quines virtuts tenen cadascuna?
Avui esbrinarem les característiques més destacades de les diferentes varietats i quina és la millor opció per a cada ocasió.
Sal refinada
El procés de refinament proporciona uns grans de sal de color blanc que sol atreure més al consumidor mitjà, es pot dir que consta gairebé d’una proporció pura de NaCl (99,9%), però aquest procés es fa a costa de la qualitat final del producte.
Perquè sigui fàcil de fer servir s’hi sol afegir agents antiaglomerants o iode, així com certs compostos de fluor, ja que la sal refinada s’empra fonamentalment en l’alimentació humana. Aquests antiaglomerants eviten la formació de “grumolls” durant el seu emmagatzemat, d’entre ells els més habituals són els fosfats, així com els carbonats de calci o de magnesi.
La sal de taula posseeix un grau de refinament menor que l’anterior, podent arribar a una concentració de 95% de pes en clorur sòdic.
Aquest tipus de sal també és emprat fonamentalment en l’alimentació i se sol trobar generalment en els salers que hi ha a les taules de menjars (d’aquí la seva denominació), acompanyat normalment de dispensadors en forma de saler que porten pebre negre.
La sal de taula des de sempre ha estat una sal que ha posseït antiaglomerants artificials (igual que l’anterior), perquè pugui fluir millor dins del saler i pugui ser abocada pels seus orificis. Alguns remeis casolans permeten posar grans d’arròs dins del saler perquè surti encara més bé.
Sal del mar o marina
És la sal extreta de l’aigua marina “integral” en salines mitjançant un mètode d’evaporació. La sal marina té un 86% de clorur sòdic (NaCl) i traces d’oligoelements com calci, clorur de magnesi, potassi, iode i manganès.
Sal Maldon
Produïda a Anglaterra mitjançant cocció de l’aigua de mar. És de gran puresa i apareix com plaques fines en el seu estat natural.
Sal de l’Himalàia
El ministeri de Salut d’Alemanya ha pogut detectar en aquest tipus de sal fins a 10 tipus d’oligoelements diferents, amb un contingut d’un 98% de clorur sòdic, la qual cosa la converteix en una sal no refinada.
De forma destacada el major contingut després del ClNa és de Magnesi, d’un 0,7%.
Sal negra o grisa
Es tracta d’una altra sal dins del grup de les poc refinades i que és produïda a la Índia.
Sal iodada
És senzillament una barreja de sal comuna (NaCl) amb iodur sòdic (NaI).
Sal kosher
És una sal pura (sense afegits químics) que es fa servir tradicionalment pels jueus per a la salaó d’alguns aliments.
Sol emprar-se en la cuina per la seva facilitat de ser dispensada a mà.
Belén G. L.
Diplomada en Fisioteràpia amb Postgrau en Neurologia
Graduada en Naturopatia
Homeòpata
Terapeuta Floral
Experta en Macrobiòtica