Deu claus per compensar els excessos nadalencs

Metges de l’Institut Nacional de Salut d’Estats Units van tractar d’identificar si la ingesta de menjars de les feste de Nadal afecta al pes. Van avaluar els canvis de pes en 195 persones adultes durant les sis setmanes de festes, des d’Acció de Gràcies fins a Any Nou, i van constatar que el pes mitjà que es va guanyar durant les festes va ser menor del que es podria suposar: una mitjana de 0,370 quilos. No obstant això, els participants amb sobrepès i obesitat van guanyar bastant més, una mitjana de 2,3 quilos.
L’empresa Eroski-consumer recomana deu consells per compensar excessos en l’alimentació de les festes nadalenques.

1. Desdejuni lleuger. Saltar-se el desdejuni és sempre un error, també el dia després d’un sopar opípar i excessiu. El desdejuni en aquestes setmanes pot ser més lleuger i suau, però no val obviar-ho. Serveix per reposar forces i perquè, en asseure’ns a menjar, ho fem amb una gana normal i amb menys ansietat.

2. Menú lleuger, però exquisit. Han de combinar-se aliments hipocalórics(hortalisses i verdures, fruites, peixos…) amb preparacions senzilles i donar un toc sofisticat a la recepta tradicional: una salsa original, un aliment exòtic, una presentació suggeridora.

3. Aliments depuratius com a part del menú. Estimulen els òrgans depuratiuos (fetge, ronyons, intestí) i alleugen les molèsties pels excessos, com estómac ple, sensació d’inflor, flatulència o mal de cap. Els aliments que tonifiquen el fetge són els vegetals de lleuger sabor amarg (escarola, endívies, carxofa, card, albergínia, infusions de dent de lleó i card mariá), mentre que les verdures i les fruites, com a api, espàrrecs, poma o pera, activen l’acció depurativa del ronyó.

4. Aliments rics en fibra ajuden a evacuar i a alleujar el ventre inflat. Una fruita en compota barrejada amb fruita seca i prunes passes, un iogurt amb segó, beure aigua i un llarg passeig ajuden a aquest propòsit.

5. Un iogurt al dia afavoreix una millor digestió.

6. Amanida d’entrant. Els aliments crus són rics en enzims, que ajuden a l’organisme a realitzar una millor digestió.

7. Germinats en l’amanida. Brots de soia, alfals, blat o ordi contenen enzims que contraresten els gasos.

8. Repartir les sobres. Compartir les restes dels menjars amb amics i familiars és un truc per no menjar de més la resta de dies.

9. Postres i cafès sense sucre. Més que optar per edulcorants tipus sacarina, el consell saludable és acostumar el paladar als sabors naturals dels aliments, inclòs el lleuger amargor del cafè i del te.

10. Caminar una hora al dia, com a mínim, ajuda a millorar la digestió i al fet que lescalories no s’acumulin en l’organisme. No ha de realitzar-se una hora seguida d’activitat, sinó que la caminada pot repartir-se en dues tandes de mitja hora, una estona al matí i un altre a la tarda.

Deixa un comentari