Un de cada cinc nens és al·lèrgic.

alergia 1L’excessiva higiene i altres factors com l’alimentació o la contaminació incrementen el nombre de casos de nens al·lèrgics cada any, i ja suposen un de cada cinc, segons els experts reunits al Congrés de la Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lèrgia i Asma Pediàtrica (SEICAP), que es va celebrar recentment a Àvila. Tan sols en el cas de l’asma el nombre de nens s’ha duplicat en les últimes tres dècades, segons dades de la SEICAP. 
 El fet que els nens es desenvolupin “en un ambient d’asèpsia, amb absència de gèrmens, envoltats d’una higiene excessiva, amb tanta esterilització, vacunats de tot i sense risc d’infeccions provoca que el seu sistema immunològic no activi el mecanisme de defensa sinó el que afavoreix les al·lèrgies”, explica el doctor Marcel Íbero, president de la SEICAP. Un estudi recent publicat en la revista Immunity va permetre provar com l’exposició als gèrmens del medi ambient en nens petits permet un desenvolupament normal del sistemahigiene_personal_1- immune, la qual cosa contribueix a evitar futures al·lèrgies i ho protegeix d’infeccions. Segons el doctor Íbero “en un ambient de gèrmens com el dels països del tercer món o amb manques sanitàries, la resposta immunològica TH2 amb la qual neixen els nens i que afavoreix les al·lèrgies es converteix en TH1, que és la que activa la defensa per poder combatre les infeccions”.
El progrés i la occidentalización han contribuït a “l’aparició de canvis en l’estil de vida de les persones que viuen en països desenvolupats, que han modificat els seus hàbits d’higiene, d’alimentació o fins i tot la decoració de les cases. Tot aquest conjunt de causes, unides a la contaminació, provoquen canvis en el sistema immunològic dels nens ja des del ventre de la mare, la resposta defensiva de la qual es torna més feble i afavoreix l’aparició d’al·lèrgies”, explica el doctor Luis García Marcos, del Servei de Alergología Pediàtrica de l’Hospital Verge de la Arrixaca de Múrcia.
Un informe publicat aquest mes pel Centre Nacional d’Estadístiques de Salut Pública (NCHS) d’EUA confirma l’augment de nens amb al·lèrgies i el major nombre de casos en nens procedents de famílies amb ingressos més alts que en nens per sota del llindar de la pobresa. La diferència és àmplia en el cas de les al·lèrgies respiratòries, afectant al 14,9% en els nens amb menys ingressos i al 18,3% als quals tenen un nivell econòmic més alt.
picor ojosEls símptomes més comuns de les al·lèrgies inclouen tos, picor d’ulls i nas, sibilancias, urticaria, angioedema, asma, rinitis, conjuntivitis, símptomes digestius, dificultats per respirar, èczema o reaccions de anafilaxia. Això resulta “molt molest i influeix de manera notable en la qualitat de vida dels nens. En molts casos es tradueix en problemes d’escolarització, d’aprenentatge i faltes al col·legi. En casos greus requereix l’ingrés hospitalari”, assegura el doctor García Marcos. 
 Els nens al·lèrgics han de seguir unes pautes de tractament que inclouen l’evitació total de l’al·lergogen en la mesura del possible, i en alguns casos medicació preventiva i vacunes per evitar reaccions i millorar en la mesura del possible la seva vida quotidiana. “És molt important que els pares i l’entorn del nen coneguin la seva malaltia i com reaccionar amb la medicació de rescat en cas d’una crisi, doncs si no s’actua a temps les conseqüències poden ser fatals”, adverteix el doctor García Marcos.
Font: www.miherbolario.com

 

Deixa un comentari