Un potent antioxidant: La Vitamina C

VitaminC

 

Avui parlem d’una de les vitamines més protagonistes en la Medicina Natural, així com una de les més agraïdes, la vitamina  C.

 

Podríem dir moltes coses d’aquesta vitamina, plena de fonaments i riqueses, però en aquesta ocasió ens centrarem sobretot en dos punts concrets:

  1. Les seves propietats més destacades.
  2. Com podem trobar-la dins de l’alimentació nostra de cada dia.

 

 

 

Les seves propietats més destacades:

Es tracta d’una vitamina hidrosoluble, això vol dir que es dissol en aigua i per tant el seu camp d’acció és el mitjà aquós del cos humà, com ara la sang. Amb això volem dir que es defineix com un antioxidant de totes les parts líquides del nostre organisme.

Per una altra banda, produeix un augment de la capacitat de concentració mental al potenciar la síntesi de neurotransmissors vinculats a aquesta funció, com ara l’adrenalina i la noradrenalina. Això explica que prendre una taronja a l’hora del sopar pugui desvetllar el son, ja que la ingesta de vitamina C produiria l’augment dels nivells d’aquests neurotransmissors i ens mantindria desperts durant més temps, mitjançant l’activació de la nostra activitat mental.

Beneficios-de-las-cremas-con-vitamina-C-para-tu-pielÉs necessària també per a la maduració del col·lagen, ja que actua en el procés de transformació del pre-col·lagen en col·lagen madur. Per això prendre vitamina C millora l’estat de les nostres articulacions. Tenir un bon col·lagen es tradueix en un esquelet sa, on les fractures òssies consoliden amb facilitat i hi ha un bon magatzem de minerals importants per a l’articulació com ara el calci o el magnesi, ja que aquests oligoelements es troben emmagatzemats dins d’aquest col·lagen nodrint de manera indispensable els nostres ossos. El col·lagen a més a més ajuda en la cicatrització de ferides cutànies o úlceres de diferents mucoses. Així com en la regeneració d’esquinços o tendinitis. I manté en bon estat la nostra pell, el cabell i les ungles.

 

Els aliments més rics en vitamina C:

  • Dins del grup de les fruites tenim el camp dels cítrics com ara: la taronja, la llimona, l’aranja, el kiwi, la guaiaba, la pruna, el camu camu, la gavarrera, la grosella negra i vermella, el caqui, la papaia, les maduixes, el meló, la mandarina, el mango i la llima. Sempre tenint en compte la proximitat del seu cultiu, donant preferència als que siguin autòctons de la zona on ens trobem, ja que la delicadesa d’aquesta vitamina afavoreix la seva pèrdua durant els llargs viatges de transport quan es tracta d’aliments importats des de l’estranger.
  • Dins del món dels vegetals i les hortalisses tindríem: el pebrot vermell com un dels més concentrats; després aniria el julivert, el bròquil, les cols de Brussel·les, la coliflor i els espinacs o d’altres fulles de color verd fosc.

Kiwis-rodajasDe manera que dues racions de fruita i dos plats d’amanida amb verdura crua variada ja concentraria la dosi de vitamina C que necessita el nostre organisme diàriament per dur a terme les seves funcions vitals i no desenvolupar una deficiència. En el cas per exemple del kiwi una única ració ja cobriria totalment la QDR ja que 100gr d’aquesta fruita corresponen justament a 80mg de vitamina C, però sempre que siguin de temporada i de proximitat.

En el cas dels fumadors, necessitem un 20% més de vitamina C en la dieta que la resta, ja que presenten deficiència. És per això que s’han de acostumar a amanir els plats amb unes gotes de suc de llimona i posar pebrot cru de forma regular a les amanides.

La pell s’hidrata notablement quan consumim abundants antioxidants. Quan comencem a ingerir dosis correctes de potents antioxidants com ara la vitamina C la pell és el primer indicatiu dels seus efectes positius sobre la nostra salut general.

Belén G. L.

Deixa un comentari