La vitamina C és molt més que una simple vitamina: és un dels antioxidants més poderosos que tenim al nostre abast.
Coneguda pel seu paper fonamental en el sistema immunitari, aquesta vitamina essencial també contribueix a combatre l’estrès oxidatiu, millorar l’absorció de ferro i mantenir una pell saludable i radiant.
En aquesta entrada de blog, descobrirem com incorporar-la a la teva dieta i aprofitar al màxim els seus beneficis.
Propietats Vitamina C
La vitamina C és hidrosoluble, és a dir, es dissol en aigua. El seu camp d’acció principal és el mitjà aquós del cos humà, com la sang. Això la converteix en un antioxidant essencial per a totes les parts líquides del nostre organisme.
També contribueix a augmentar la concentració mental. Això és possible perquè potencia la síntesi de neurotransmissors com l’adrenalina i la noradrenalina. Per aquest motiu, consumir una taronja al vespre pot dificultar el son, ja que incrementa aquests neurotransmissors i activa l’activitat mental.
La vitamina C és imprescindible per a la maduració del col·lagen. Participa en la transformació del pre-col·lagen en col·lagen madur, millorant l’estat de les articulacions.
Un col·lagen en bon estat ajuda a mantenir un esquelet sa i a consolidar fractures òssies. També actua com a magatzem de minerals com el calci i el magnesi, que són essencials per a la salut articular.
A més, el col·lagen afavoreix la cicatrització de ferides i úlceres. També és important per a la regeneració d’esquinços o tendinitis i per mantenir en bon estat la pell, el cabell i les ungles.
Aliments més rics en vitamina C:
- Dins del grup de les fruites tenim el camp dels cítrics com ara: la taronja, la llimona, l’aranja, el kiwi, la guaiaba, la pruna, el camu camu, la gavarrera, la grosella negra i vermella, el caqui, la papaia, les maduixes, el meló, la mandarina, el mango i la llima. Sempre tenint en compte la proximitat del seu cultiu, donant preferència als que siguin autòctons de la zona on ens trobem, ja que la delicadesa d’aquesta vitamina afavoreix la seva pèrdua durant els llargs viatges de transport quan es tracta d’aliments importats des de l’estranger.
- Dins del món dels vegetals i les hortalisses tindríem: el pebrot vermell com un dels més concentrats; després aniria el julivert, el bròquil, les cols de Brussel·les, la coliflor i els espinacs o d’altres fulles de color verd fosc.
De manera que dues racions de fruita i dos plats d’amanida amb verdura crua variada ja concentraria la dosi de vitamina C que necessita el nostre organisme diàriament per dur a terme les seves funcions vitals i no desenvolupar una deficiència.
En el cas per exemple del kiwi una única ració ja cobriria totalment la QDR ja que 100gr d’aquesta fruita corresponen justament a 80mg de vitamina C, però sempre que siguin de temporada i de proximitat.
Necessitats especials
En el cas dels fumadors, necessitem un 20% més de vitamina C en la dieta que la resta, ja que presenten deficiència. És per això que s’han d’acostumar a amanir els plats amb unes gotes de suc de llimona i posar pebrot cru de forma regular a les amanides.
La pell s’hidrata notablement quan consumim abundants antioxidants. Quan comencem a ingerir dosis correctes de potents antioxidants com ara la vitamina C la pell és el primer indicatiu dels seus efectes positius sobre la nostra salut general.
Belén G. L.
Diplomada en Fisioteràpia amb Postgrau en Neurologia
Graduada en Naturopatia
Homeòpata
Terapeuta Floral
Experta en Macrobiòtica