La restricció calòrica no allarga la vida, però millora la salut

La restricció calòrica no allarga l’esperança de vida però millora la salut, segons un estudi amb micos publicat per la revista científica Nature. La restricció calòrica és la pràctica de limitar la ingesta de calories diàries entre un 10 i un 40%, amb l’esperança de millorar la salut i retardar l’envelliment, una tesi que estudis previs havien provat en rosegadors.

Llegir més

Com aprofitar la pell de les fruites i les verdures

Com aprofitar la pell de les fruites i les verdures

En l’aspecte nutritiu, s’insisteix a aprofitar la pell de les fruites i les verdures al màxim, ja que certs nutrients valuosos dels vegetals es concentren en la pell.
No obstant això, és habitual pelar una poma i tirar la pell a les escombraries, una pràctica que es repeteix amb la pela d’altres fruites (taronges, plàtans, préssecs, melons, síndries…) i amb les pells de les patates o les restes de les hortalisses. I és que, en contrapartida, l’abús de fertilitzants i pesticides s’acumula en l’exterior de les fruites i en les parts externes d’hortalisses, un motiu pel qual es malgasta tanta matèria primera vegetal per a consum, o aquesta no s’aprecia en bon estat com per menjar-la. La indústria alimentària ha trobat mètodes per treure el màxim rendiment als desaprofitaments vegetals.
A continuació s’explica quin ús se’ls pot donar, quins són els nutrients més destacats en la pell de les fruites i com aprofitar-los al màxim a casa.

Què són les atàxies?

El 25 de setembre es va celebrar el Dia Internacional de l’Atàxia. Es tracta d’un trastorn que disminueix la capacitat per coordinar els moviments i que també es pot usar com a terme per referir-se a alguna de les més de 200 malalties del sistema nerviós que tenen aquests símptomes. S’estima que a Espanya unes 8.000 persones sofreixen algun tipus d’atàxia hereditària.
Com explica el coordinador de la Comissió d’Estudi d’Atàxies i Paraplegies Espásticas Degeneratives de la Societat Espanyola de Neurobiología (SEN), Francisco Javier Arpa Gutiérrez “solament amb el terme d’atàxia hereditària s’engloben més de 200 tipus de malalties congènites, metabòliques, degudes a defectes de la reparació de l’ADN, mitocondrials, canalopatías i degudes al defecte de la configuració i degradació de proteïnes.

Llegir més

Apatia en els ancians

El símptoma depressiu més freqüent entre les persones majors de 80 anys és l’apatia, que es caracteritza per la pèrdua d’interès pels altres, per la pròpia cura personal, per activitats que abans eren plaents… A més, es tracta d’un símptoma molt comú entre les persones que sofreixen algun tipus de malaltia neurodegenerativa, com l’Alzheimer o el Parkinson. En aquest article es puntualitza els factors de risc de sofrir apatia, la seva relació amb les malalties neurodegenerativas i com ajudar a l’ancià afectat.

Salut i malaltia. Què és la malaltia des del seu punt de vista?

Entrevista a Alejandro Jodorowsky
La malaltia és una protesta del teu nen capritxós interior. Nen al que li van prohibir fer alguna cosa o ho van obligar a fer alguna cosa que no volia. I si vull sanar-me…
Deixes de protestar i acceptes la realitat, arribant a un compromís entre el que és i el que imagines que és la realitat…llavors sanes. Quan comences a establir relacions belles, llavors comences a sanar-te. No comprenc el motiu pel qual diu que “l’art ha de guarir, si l’art no guareix és que no és art”.

Llegir més

Cada any moren entorn de 220.000 persones a causa dels pesticides

Són dades de l’Organització Mundial de la Salut, que obliguen a reflexionar sobre els riscos d’aquests químics que són consumits diàriament distretament per milions de persones.
Per apropar aquesta informació a la població i donar a conèixer les alternatives que existeixen, s’ha engegat la campanya “Setmana sense pesticides”, una iniciativa francesa a la qual s’han adherit 19 països. Aquest any ho fa també Espanya a través de la Fundació Viu Sa (www.vivosano.org) i l’Organització per a la Defensa de la Salut (www.health-defense.org).
Nadia Bennich, de l’Organització per a la Defensa de la Salut i responsable de la campanya a Espanya, explica que tota la població espanyola està exposada directa o indirectament a pesticides i altres químics a través del menjar, l’aigua que bevem, l’aire que respirem o els productes de neteja i productes per al jardí. 

Llegir més

El “Ñame”, el motor natural de Usain Bolt

Usain Bolt, l’atleta jamaicà que ha aconseguit totes les medalles d’or en totes les carreres en les quals ha participat, ha elevat a la categoria d’aliment per a esportistes al “ñame”, un tubercle que forma part de la cuina tradicional de Jamaica. El pare de l’atleta va revelar que aquest tubercle -típic del Carib i de terres tropicals- és part fonamental de la dieta del seu fill, en gran mesura, per la seva riquesa en hidrats de carboni, principal font d’energia. Les anàlisis de la composició d’aquest aliment li recolzen, doncs assenyalen la superioritat nutricional d’aquest tubercle en comparació d’uns altres, com el boniato o la yuca.

Llegir més

L’atzar juga un paper capital en la formació del cervell

L’últim dia del 8è congrés de la Federació de Societats Europees de Neurociències (FENS) que ha reunit a Barcelona 7.000 experts en la matèria, investigadors de l’Institut de Neurociències d’Alacant van presentar un estudi en el qual s’afirma que l’atzar és un factor fonamental en el desenvolupament del cervell, quan en l’etapa en la qual es formen els òrgans les neurones migren desde zones més internes de l’encèfal cap a la superficie.

Llegir més

L’espècie neandertal feia servir les plantes medicinals

Els neandertals no nomès menjaven una gran varietat de plantes, sinó que també coneixien les seves qualitats curatives i nutricionals, i les feien servir. Així ho confirma un equip internacional d’investigadors liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de York (Regne Unit), en col.laboració amb el CSIC, que ha obtingut la primera prova molecular d’aquest descobriment.

Llegir més

La demanda espanyola de productes ecològics experimentarà un gran creixement

El mercat espanyol de productes ecològics creixerà entorn del 12% anual fins a 2020 i passarà dels 905 milions d’euros de facturació que es van registrar en 2008 fins als 12.182 milions d’euros en 2020. Aquesta és la conclusió que s’extreu de l’anàlisi comparativa del consumidor d’alimentació ecològica, realitzat per l’empresa consultora Everis. L’informe analitza el potencial del país quant a la producció i distribució d’aquests productes a partir de l’anàlisi de la situació del mercat ecològic i el comportament actual i futur dels consumidors espanyols. I per a això fa una comparativa amb altres països d’Europa com Dinamarca, Alemanya, França o Anglaterra, on el mercat ecològic és més madur, i uns altres com Itàlia, en els quals els hàbits de consum i la cultura són similars a Espanya.

Llegir més