Al·lèrgies estacionals a la primavera

Per a moltes persones, l’arribada de la primavera ve carregada d’incòmodes al·lèrgies estacionals, així com d’un augment en la freqüència de crisis asmàtiques bronquials. En la majoria d’aquests casos, l’únic recurs conegut és l’ús de fàrmacs broncodilatadors i, fins i tot, l’aplicació d’inhaladors a base de corticoides artificials.

Índex de continguts

Tractar al·lèrgies en la medicina natural

Però nosaltres, dins de la Medicina Natural, tractar al·lèrgies en la medicina natural, tant en la prevenció com en el procés pal·liatiu dels brots al·lèrgics.

L’ajuda dels aliments

El primer que hem de tenir en compte és augmentar la ingesta d’aliments amb alt contingut de provitamina A, per exemple a base de sucs de pastanaga rics en betacarotens. O bé, ja en casos més aguts, complementar amb dosis més altes de vitamina A d’origen natural.

Al·lèrgies

Probiòtics i L-Glutamina

Una altra manera d’afavorir l’estat de les mucoses és enfortir la barrera infecciosa mitjançant l’aportació de probiòtics, que ajuden a pujar les defenses de l’organisme. També l’aminoàcid L-Glutamina actua en sinèrgia amb la flora bacteriana, ja que millora les parets del nostre intestí prim, lloc prioritari de residència de tota la nostra resposta immunològica.

Fongs inmunorreguladores

Per altra banda, els fongs inmunorreguladores, com ara el Shiitake, el Maitake i el Corioulus Versicolor, aconsegueixen una notable disminució en el nombre d’infeccions.

Adaptògens

I, per últim tenim, els anomenats adaptògens, encarregats de regular la producció de cortisol per les nostres glàndules suprarenals. Els més coneguts són el Ginseng vermell coreà, l’Eleuterococo o Ginseng siberià, la Rhodiola i el Astràgal. Tots ells ajudarien a millorar l’acció del nostre sistema immunològic a títol preventiu de les crisis.

Inhibidors

Quan ja no parlem de prevenció sinó que es produeix tota la cascada de la simptomatologia infecciosa, llavors hem d’acudir als inhibidors de la difusió del germen.

En aquest cas, si la localització dels símptomes és dins de l’arbre otorinolaringòleg, optarem per la oligoteràpia mitjançant el Gluconat de Coure. Una presa sublingual de 2 ml ja aconsegueix una notable millora i es pot repetir la presa cada 4 hores fins eradicar els símptomes.

En canvi, si la infecció se situa a la faringe, triarem l’Echinacea en extracte estandarditzat, a dosi doble la primera caixa i una segona caixa de manteniment durant al voltant de 7 a 10 dies.

Al·lèrgies

Altres ajudes

Per tractar més concretament el component al·lèrgic, no ja tant el component infecciós, tenim diverses opcions Per exemple els calostres augmenten l’aprenentatge del sistema, amb la consegüent disminució en la simptomatologia davant l’entrada de patògens.

Un altre gran suplement en aquests processos és la Pantetina, una forma especial de Vitamina B5 que actua de reguladora en la hiper resposta al·lèrgica.

No ens podem oblidar de la Vitamina C, la gran coneguda com a antihistamínic natural, millor encara si va lligada a Bioflavonoides i Quercetina, que potencien els seus efectes. Per la seva banda, els Omega 3 disminueixen la resposta inflamatòria, amb la corresponent disminució de nombre de crisis.

Al·lèrgies

Plantes medicinals per a l’al·lèrgia

Dins de la fitoteràpia, les plantes com el Groseller Negre, el Comí de Prat o el Sol d’Or, actuen a mena de corticoides naturals augmentant la producció del nostre propi cortisol endogen.

La Maria Lluïsa, el Gordolobo, la Fumaria i el Plantatge Major també són bones alternatives. La Biznaga i la Grindelia, aconsegueixen un augment de la dilatació del bronqui i en conseqüència augmenten la llum bronquial. I el Desmodium, inhibeix la resposta espasmòdica de contracció muscular.

I finalment la Boswellia, procedent de la Medicina Ayurveda, aconsegueix una disminució de la inflamació similar a la dels antiinflamatoris del grup AINES. Si patim conjuntivitis o rinitis associada resulta molt eficaç l’Hamamelis en gotes glicerinadas (no alcohòliques) de forma tòpica o bé les càpsules concentrades de Comí Negre.

Rentats nasals

Per tractar l’edema acudiríem als rentats nasals amb aigua i sal o, millor encara, amb sèrum salí d’aigua de mar, mitjançant l’ús d’una lota adequada. Alhora, hauríem de suplementar amb enzims proteolítics per inhibir l’evolució del procés edematós.

Per a això tenim la bromelina procedent de la pinya o bé la papaïna de la papaia. Encara que també hi ha molts altres enzims d’origen animal amb aquestes mateixes funcions, com són la pancreatina, quimotripsina i diferents tipus de amilases o lipases.

Al·lèrgies

A banda, com a tractament complementari, resulta útil la col·locació d’un llum de sal en aquella habitació on la persona passi més temps al llarg del dia.

D’aquesta manera, neutralitzem l’excés d’ions perjudicials per a la nostra salut derivats de l’ús d’aparells elèctrics com ara ordinadors, telèfons mòbils, televisió … I millorem per tant la funció respiratòria general.

Conclusions

D’aquesta senzilla manera, tenint present una sèrie de consells naturals per poder fer front a la primavera conservant al màxim la nostra qualitat de vida. En definitiva, estarem lliures per gaudir de l’ampli assortiment de lluminosos colors que ens ofereix per aquestes dates la natura.

Feu un comentari