Perquè a la Grip li agrada l’Hivern?

Alguna vegada t’has preguntat per què es l’hivern l’època triada pel virus de la grip per atacar el nostre sistema respiratori? Segons un estudi realitzat pel viròleg Peter Palese, de l’Escola de Medicina Monte Sinai (Nova York), aquesta preferència es deu al fet que les temperatures baixes i el descens de la humitat ambiental enforteixen al virus.

Tradicionalment, alguns especialistes culpaven l’augment dels processos gripals a la tendència de les persones a passar més temps en contacte amb altres, en llocs tancats durant l’estació freda. No obstant això no hi havia cap dada científica que confirmés aquesta sospita.

Palese ha trencat amb aquest mite en demostrar, a través d’una serie d’experiments amb porcs de Guinea infectats amb el virus de la grip humana, que aquesta malaltia es contagia al menys a 8 de cada 10 animals quan la humitat relativa és del 20 al 35 per cent, mentre que quan la humitat supera el 80 per cent, el virus no es transmet. A més, els majors índexs de contagi, segons els experiments, ocorren a una temperatura de 5ºC. En aquest cas, n’hi ha prou amb parlar, tossir o esternudar per enviar els virus a l’aire i que altres individus puguin inhalar-ho. No obstant això, quan el termòmetre marca els 30ºC, la transmissió del virus és inexistent.

Una possible explicació, diu l’investigador, és que el virus podria ser més estable a temperatures baixes i amb poc vapor d’aigua en l’atmosfera. Una altra possibilitat que contempla és que les barreres físiques que ens protegeixen dels microorganismes, com la membrana mucosa del nas, perdin la seva eficàcia en aquestes condicions meteorològiques. Els propers experiments amb humans ajudaran a aclarir aquests dubtes.

Deixa un comentari