/Noticíes

Notícies

24 Ago 2012

El “Ñame”, el motor natural de Usain Bolt

2019-03-17T20:48:31+01:00Alimentació, Ecològic, General, Noticíes|

Usain Bolt, l’atleta jamaicà que ha aconseguit totes les medalles d’or en totes les carreres en les quals ha participat, ha elevat a la categoria d’aliment per a esportistes al “ñame”, un tubercle que forma part de la cuina tradicional de Jamaica. El pare de l’atleta va revelar que aquest tubercle -típic del Carib i de terres tropicals- és part fonamental de la dieta del seu fill, en gran mesura, per la seva riquesa en hidrats de carboni, principal font d’energia. Les anàlisis de la composició d’aquest aliment li recolzen, doncs assenyalen la superioritat nutricional d’aquest tubercle en comparació d’uns altres, com el boniato o la yuca. (más…)
19 Ago 2012

L’atzar juga un paper capital en la formació del cervell

2019-03-17T20:48:35+01:00General, Noticíes|

L’últim dia del 8è congrés de la Federació de Societats Europees de Neurociències (FENS) que ha reunit a Barcelona 7.000 experts en la matèria, investigadors de l’Institut de Neurociències d’Alacant van presentar un estudi en el qual s’afirma que l’atzar és un factor fonamental en el desenvolupament del cervell, quan en l’etapa en la qual es formen els òrgans les neurones migren desde zones més internes de l’encèfal cap a la superficie. (más…)
13 Ago 2012

L’espècie neandertal feia servir les plantes medicinals

2019-03-17T20:48:40+01:00General, Noticíes|

Els neandertals no nomès menjaven una gran varietat de plantes, sinó que també coneixien les seves qualitats curatives i nutricionals, i les feien servir. Així ho confirma un equip internacional d’investigadors liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de York (Regne Unit), en col.laboració amb el CSIC, que ha obtingut la primera prova molecular d’aquest descobriment. (más…)
23 Jul 2012

La demanda espanyola de productes ecològics experimentarà un gran creixement

2019-03-17T20:48:44+01:00Alimentació, Ecològic, General, Noticíes|

El mercat espanyol de productes ecològics creixerà entorn del 12% anual fins a 2020 i passarà dels 905 milions d’euros de facturació que es van registrar en 2008 fins als 12.182 milions d’euros en 2020. Aquesta és la conclusió que s’extreu de l’anàlisi comparativa del consumidor d’alimentació ecològica, realitzat per l’empresa consultora Everis. L’informe analitza el potencial del país quant a la producció i distribució d’aquests productes a partir de l’anàlisi de la situació del mercat ecològic i el comportament actual i futur dels consumidors espanyols. I per a això fa una comparativa amb altres països d’Europa com Dinamarca, Alemanya, França o Anglaterra, on el mercat ecològic és més madur, i uns altres com Itàlia, en els quals els hàbits de consum i la cultura són similars a Espanya. (más…)
21 Jul 2012

Un estudi troba restes de fins a 30 tòxics en aliments quotidians

2019-03-17T20:48:48+01:00Alimentació, Ecològic, General, Noticíes|

Els enciams, els tomàquets, els cogombres i les pomes són els productes on s’han localitzat major nombre i més dosis de disruptors endocrins. A través d’aquests aliments, habituals a les nostres taules sobretot a l’estiu, els consumidors europeus estan potencialment exposats fins a 30 substàncies químiques diferents que poden provocar efectes molt negatius en la salut, ja que alteren el sistema hormonal de les persones. Així es desprèn d’una anàlisi realitzada per Pesticide Action Network Europe (PA Europe) sobre dades de l’European Food Safety Authority (EFSA), l’autoritat europea de seguretat alimentària. La Fundació Viu Sa (www.vivosano.org) col · labora a Espanya amb la campanya informativa que PA Europe ha posat en marxa a nivell europeu per conscienciar els ciutadans i explicar com reduir l’exposició a aquestes substàncies. Part d’aquesta campanya és la publicació d’una guia per al consumidor que es pot consultar a https://bit.ly/Sza2n5. (más…)
12 Jul 2012

L’OMS adverteix de l’expansió d’una gonorrea resistent al tractament

2019-03-17T20:48:52+01:00General, Noticíes|

L’organització ha detectat casos de resistència als antibiòtics a diversos països
Aquesta malaltia s’està convertint “en un important desafiament a la salut pública”
“Milions de persones amb gonorrea estan en perill de quedar-se sense opcions de tractament tret que es prenguin mesures urgents”. Amb aquesta frase comença una nota feta pública per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en la qual alerta de l’expansió per tot el món d’un cep de gonorrea resistent als medicaments. L’agència assegura que diversos països, entre ells Austràlia, França, Japó, Noruega, Suècia i el Regne Unit, han comunicat casos de resistència a les cefalosporinas, un grup d’antibiòtics que solen emprar-se com a última opció per combatre la gonorrea. (más…)
9 Jul 2012

Probiótics contra les diarrees per antibiòtics

2019-03-17T20:48:59+01:00Alimentació, General, Noticíes|

Segurament li resulti familiar, per haver-ho sofert en pròpies carns o perquè li hagi passat a algun familiar o amic, el que després, o durant, una infecció respiratòria, urinària o de qualsevol altre tipus, el patir una diarrea. I si hi pensa, segur que estava prenent antibiòtics. Doncs bé, aquest indesitjable efecte secundari del fàrmac podria evitar-se si durant el tractament consumeix probiótics, segons les conclusions d’un estidi recient. (más…)
6 Jul 2012

Canvis en la dieta de cara a l’estiu

2019-03-17T20:49:04+01:00Alimentació, Ecològic, General, Noticíes|

A l’estiu, l’objectiu és protegir la pell enfront de l’oxidació del sol, garantir una hidratació suficient i gaudir amb el menjar sense preocupació ni culpa.
La manera de menjar i de relacionar-se canvien d’una manera significativa amb l’arribada del bon temps i la calor. No és el mateix alimentar-se en aquests mesos que durant la resta de l’any. I la variació, a més de sumar plaer, té altres fonaments. A l’estiu, és important subministrar nutrients protectors a la pell enfront de l’acció oxidant dels rajos del sol que la cremen, és necessari garantir una hidratació suficient i, per descomptat, gaudir amb el menjar sense que aquesta sigui l’origen de sentiments de culpa sobre la bàscula. En aquest article, es destaquen cinc idees saludables i saboroses per gaudir encara més de l’estiu: amanides variades, llegums, barbacoes vegetarianes i de peix, gelats naturals i de fruites i te fred per a postres o entre hores. (más…)
5 Jul 2012

Alarma sobre la proliferació de substàncies químiques tòxiques en el nostre entorn.

2019-03-17T20:51:24+01:00Alimentació, Ecològic, General, Noticíes|

Científics de tot el món i representants d’institucions internacionals relacionades amb la salut i el medi ambient han donat la veu d’alarma sobre la proliferació de substàncies químiques tòxiques en el nostre entorn i en productes d’ús quotidià, com a cosmètics, productes de neteja, productes de netaja personal, plàstics d’envasos, etc. Per exemple, el bisfenol A, una substànciaestrogénica present de forma habitual en els plàstics, està present en l’organisme de la totalitat de la població, segons adverteix Nicolás Olea, catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada: “El 100% de les dones embarassades del tercer trimestre a Espanya i el 100% dels nens de 4 anys orinen tots els dies bisfenol A, a més d’altres 17 residus tòxics”. (más…)
24 Jun 2012

Diversos estudis revelen que els antibiòtics són prescindibles en el 90% dels processos infecciosos

2019-03-17T20:49:09+01:00General, Noticíes|

A pesar que s’ha avançat alguna cosa, Espanya està molt per sobre de la mitjana europea en l’ús d’antibiòtics. Estudis avalats per SemFYC han posat de manifest l’ús innecessari que a Espanya es ve fent dels antibiòtics i, conseqüentment, la necessitat de prescriure’ls exclusivament quan les infeccions siguin bacterianes i no en les infeccions víriques. (más…)