Nens amb Al·lèrgia: Causes i símptomes · Nens Desprotegits

¿Tens nens amb al·lèrgia?
L’excessiva higiene i altres factors com l’alimentació o la contaminació incrementen el nombre de casos de nens al·lèrgics cada any. Aixó ja suposa un de cada cinc nene.
Tan sols al cas de l’asma, el nombre de nens i nenes s’ha duplicat a les últimes tres dècades, segons dades de la SEICAP.

Què pot causar les al·lèrgies dels més petits?

Trobar nens amb al·lèrgia es cada vegada més normal.

Medi Ambient

“El fet que els nens es desenvolupin en un ambient d’asèpsia, amb absència de gèrmens, envoltats d’una higiene excessiva, amb tanta esterilització, vacunats de tot i sense risc d’infeccions; provoca que el seu sistema immunològic no activi el mecanisme de defensa sinó el que afavoreix les al·lèrgies”, explica el doctor Marcel Íbero, president de la SEICAP.
Un estudi recent publicat en la Revista Immunity va permetre provar com l’exposició als gèrmens del medi ambient en nens petits permet un desenvolupament normal del sistema immune. Aixó contribueix a:
 • Evitar futures al·lèrgies
 • Protegeix d’infeccions
Segons el doctor Íbero “en un ambient de gèrmens com el dels països del tercer món, o amb manques sanitàries, la resposta immunològica TH2 amb la qual neixen els nens i que afavoreix les al·lèrgies es converteix en TH1. Aquesta és la que activa les defenses per poder combatre les infeccions”.

Estil de Vida

El progrés i la occidentalizació han contribuït a “l’aparició de canvis a l’estil de vida de les persones que viuen en països desenvolupats, modificant els seus hàbits d’higiene i d’alimentació. És important conèixer que no tenen problemes de deficit d’alimentació.
nens-amb-al·lèrgies-símptomes-i-causes
Un informe publicat aquest mes pel Centre Nacional d’Estadístiques de Salut Pública (NCHS) d’EUA, confirma l’augment de nens amb al·lèrgies.
El major nombre de casos és dona en nens procedents de famílies amb ingressos més alts que en nens per sota del llindar de la pobresa. La diferència és àmplia en el cas de les al·lèrgies respiratòries, afectant al 14,9% en els nens amb menys ingressos i al 18,3% als quals tenen un nivell econòmic més alt.

Contaminació

Tot aquest conjunt de causes, unides a la contaminació, provoquen canvis en el sistema immunològic dels nens ja des del ventre de la mare”, explica el doctor Luis García Marcos, del Servei de Alergología Pediàtrica de l’Hospital Verge de la Arrixaca de Múrcia.

Quins són els símptomes de les al·lèrgies?

Els símptomes més comuns de les al·lèrgies inclouen:
 • Tos
 • Picor d’ulls i nas
 • Sibilancias
 • Urticaria
 • Angioedema
 • Asma
 • Rinitis
 • Conjuntivitis
 • Símptomes digestius
 • Dificultats per respirar
 • Èczema o reaccions de anafilaxia
Tot això resulta “molt molest i influeix de manera notable en la qualitat de vida dels nens. En molts casos es tradueix en problemes d’escolarització, d’aprenentatge i faltes al col·legi. En casos greus requereix l’ingrés hospitalari”, assegura el doctor García Marcos.

Què tractament han de seguir els nens amb al·lèrgia?

Els nens al·lèrgics han de seguir unes pautes de tractament que inclouen l’evitació total de l’al·lergogen en la mesura del possible. En altres casos, la medicació preventiva i vacunes per evitar reaccions i millorar la vida quotidiana dels nens.
nens-amb-al·lèrgia-síptomes
“És molt important que els pares i l’entorn del nen coneguin la seva malaltia i com reaccionar amb la medicació de rescat en cas d’una crisi. Doncs, si no s’actua a temps les conseqüències poden ser fatals”, adverteix el doctor García Marcos.

Deixa un comentari