Mmm… Com passa, la crema de carbassa!!!

carbassa

 

A mitjans d’octubre, i encara que el temps ens permeti uns dies més d’estiuet, la tardor poc a poc es fa sentir. És probablement una de les estacions més acolorides de l’any, i tot un regal pels sentits, fruit de les tonalitats que ens ofereix el paisatge en combinació amb el canvi en la intensitat i durada de la llum solar.

 

Tota aquesta expressió de l’entorn la trobarem als nostres mercats, omplint de tardor el nostre rebost, i per tant, enriquint i diversificant la nostra cuina.

 

És temps de carbasses, albergínies, cols, raïm, magranes, castanyes, moniatos, codonys, caquis, bolets… Les fruites i verdures de tardor-hivern contenen menys aigua que les d’estiu, solen ser més energètiques degut al seu contingut en sucres, i ens aportaran les vitamines i minerals necessaris per a una bona adaptació de l’organisme a l’entorn.

 

I si hagués de triar un color per simbolitzar la tardor, aquest sens dubte seria el carbassa, doncs… portem-lo a taula!!!

 

Crema de carbassa

 

crema de carbassaIngredients per 4 persones:

  • 1-2 cebes de Figueres
  • 500 gr o bé mitja carbassa
  • 2 pastanagues
  • Ametlla en pols o puré d’ametlles blanques
  • 5 L aprox. d’aigua o brou de verdures
  • Una tira d’alga kombu (opcional)
  • Sal marina i pebre
  • Oli d’oliva verge extra
  • Flocs de civada (cruixents)
  • Sèsam torrat, o gomasi

Pas a pas

  1. Talleu la ceba a mitges llunes, i peleu la carbassa (aquesta probablement és la part més desagraïda, jo ho faig amb un pelador). Talleu-la a trossets. Peleu i talleu les pastanagues.
  2. A banda, poseu 1.5L d’aigua amb una tira d’alga kombu a bullir uns 15 minuts.
  3. Coeu la ceba amb una mica d’oli, en una cassola d’acer inox, afegiu-hi un xic de sal. quan estigui transparent, hi afegiu la pastanaga i la carbassa. Remeneu-ho sovint, afegiu xic de sal i més oli si cal. Deixeu-ho coure uns 10 minuts a foc baix i vigilant que no s’enganxi.
  4. En aquest punt ja podreu afegir, a poc a poc, el brou que hem fet amb l’alga, o bé un de verdures, fins que cobreixi les hortalisses. Reserveu la resta, i li aneu afegint si fa falta. Deixeu-ho coure 15 minuts, i cap al final acabeu de rectificar de sal i pebre.
  5. Quan ja estigui cuit, traiem del foc, i li afegim 2 cullerades soperes de puré d’ametlles blanques o bé ametlla en pols, i ja podreu triturar fins que quedi ben fi.

 

Si us ha quedat espès, hi podeu afegir un xic de beguda de civada o altre, o bé brou.

Serviu la crema amb sèsam torrat o gomasi i uns flocs cruixents de civada.

 

Apunts culinaris

 

El fet d’afegir fruits secs a les cremes de verdures (ametlles, castanyes, tahina…), els dóna un valor nutricional molt interessant, sobretot en relació al contingut de minerals com el calci i el magnesi, d’altra banda també dona una elegància a la textura de la crema, i no haurem de recórrer a la tan socorreguda patata o formatge

Us deixo un enllaç d’un altre article sobre carbasses: Dóna’t carbasses, on parla de les propietats nutricionals, la cuina, com triar-la al mercat, curiositats, i d’altres.

Be doncs, ja ho sabeu… Doneu-vos carbasses, ;)!!!

 

Escrit per: Rosa Torras

Font: https://elraconetdelarosa.blogspot.es/

Feu un comentari