L’excés de beguda produeix en els adolescents danys permanents

El Binge Drinking o excés de beguda ocasiona greus conseqüències en la salut dels adolescents provocant danys cerebrals i alteracions que afecten a la memòria, la capacitat intel·lectual o d’aprenentatge dels joves. Aquesta ha estat una de les conclusions que ressalten els experts que s’han donat cita en la I Jornada de Divulgació científica ‘La ciència a l’abast de tots’ organitzada per Fundació per a l’Estudi, Prevenció i Assistència a les Drogodependències, FEPAD, en col·laboració amb la Universitat  CEU Cardenal Herrera, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. 
Un dels aspectes que han abordat els experts ha estat la problemàtica del consum excessiu d’alcohol per part d’adolescents en curts períodes de temps. El Binge Drinking, que suposa un consum de 60 gr en homes i 40 gr en dones durant un interval temporal de dues hores, produeix alteracions estructurals i funcionals en el cervell de joves i adolescents. 
La investigació de FEPAD duta a terme sobre aquesta matèria deixa l’evidència de greus conseqüències com a danys en el cervell que persisteixen amb el temps. Així, una de les zones afectades són els lòbuls frontals, ocasionant pitjor rendiment en processos d’atenció, raonament, planificació, presa de decisions, control comportamental, etc.
A més, afecta a l’hipocamp, que és la zona relacionada amb la memòria. D’aquest últim aspecte cal afegir que als dos anys de seguiment persisteixen les dificultats en tasques cognitives, fins i tot entre joves que ja no consumeixen begudes a l’excés. Per això, la toxicitat de l’etanol pot alterar la plasticitat cerebral i modificar de forma irreversible certes regions cerebrals en l’adolescent. Segons han indicat experts en la matèria, els subjectes que comencen a beure a una edat primerenca tenen major risc de sofrir problemes d’addicció a l’alcohol quan són adults.
D’altra banda, respecte al policonsum d’alcohol juntament amb altres drogues, a través d’investigacions recolzades des de FEPAD s’observa que la combinació d’alcohol i èxtasi, redueix la sensació d’embriaguesa d’alcohol i augmenta l’eufòria de l’èxtasi. S’incrementen la pressió arterial, freqüència cardíaca i temperatura respecte a l’èxtasi sol. La combinació d’aquestes dues substàncies té greus conseqüències perquè genera una falsa sensació d’execució adequada que té importants implicacions en el funcionament motor en general del consumidor, segons les mateixes fonts.

Deixa un comentari