La restricció calòrica no allarga la vida, però millora la salut

La restricció calòrica no allarga l’esperança de vida però millora la salut, segons un estudi amb micos publicat per la revista científica Nature. La restricció calòrica és la pràctica de limitar la ingesta de calories diàries entre un 10 i un 40%, amb l’esperança de millorar la salut i retardar l’envelliment, una tesi que estudis previs havien provat en rosegadors.
La investigació publicada, iniciada fa 23 anys per un grup de científics del National Institute on Aging de Baltimore (EUA), rebutja que aquesta dieta tingui capacitat per allargar la vida, al menys en els micos, encara que sí reconeix els seus efectes positius sobre la salut d’aquests animals. Els científics, liderats pel biòleg espanyol Rafael de Cap, van reduir en un 30% la ingesta de calories de micos Rhesus (Macaca mulatta) i van avaluar els efectes d’aquesta dieta en exemplars de diferents edats i gènere. Van concloure que la seva esperança de vida, que habitualment aconsegueix els 27 anys, no es va incrementar ni entre els micos majors, d’entre 16 i 23 anys en el moment d’iniciar la dieta, ni entre els més joves, menors de 14 anys quan va començar l’experiment.
En canvi, els investigadors van descobrir que la restricció calòrica sí va aportar alguns beneficis al metabolisme d’aquests primats. “Observem una millora general en paràmetres associats amb malalties típiques de l’envelliment, com les metabòliques (diabetis, obesitat), les cardiovasculars i el càncer”, va explicar De Cap. En particular, els micos que van menjar un 30% menys de calories van presentar nivells més baixos de triglicèrids, colesterol i glucosa, especialment entre els mascles, així com una incidència “notablement menor” de càncer entre els primats més joves. La investigació, que segons De Cap podria perllongar-se encara durant altres dues dècades, se centra ara a esbrinar les claus metabòliques i moleculars responsables dels efectes de la restricció calòrica sobre l’organisme d’aquests micos. “La resposta és molt semblant a altres respostes d’estrès, per la qual cosa podríem considerar la restricció calòrica com un estrès metabòlic, que causa ajustos globals en l’organisme i que, quan es manté per un llarg període de temps, provoca beneficis profunds en la salut”, va explicar el biòleg. De Cap espera així mateix comparar els seus resultats amb els obtinguts pel Wisconsin National Primat Research Center en una investigació paral·lela, també duta a terme amb micos i iniciada en la dècada de 1980, que sí defensa la capacitat d’aquesta dieta d’allargar la vida d’aquests primats.

Feu un comentari