La patata transgènica avança cap a la paella.

BASF sol·licita a la UE l’aprovació per a consum humàUn espanyol podrà fer una truita de patates transgèniques en 2014 si tot surt segons calcula la major empresa química del món, BASF.La multinacional alemanya va sol·licitar a la UE l’aprovació per a consum humà i animal de la seva patata Fortuna, els gens de la qual han estat modificats en laboratori per ser resistent al tizó tardà. Aquesta malaltia, provocada pel fong Phytophthora infestans, arruïna el 20% de les collites de patata a tot el món, segons les xifres de BASF. És el mateix patogen que va disparar la Gran Fam irlandesa, entre 1845 i 1849, causant centenars de milers de morts i un èxode de la població cap a EUA i Canadà.L’empresa va assegurar ahir en un comunicat que “la introducció al mercat s’espera per 2014 o 2015”. No obstant això, els antecedents conviden a l’escepticisme. Abans, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) haurà d’avaluar la seguretat de lapatata transgènica per als éssers humans, els animals i el medi ambient. I després haurà d’arribar el vistiplau de Brussel·les, que es concedeix amb comptagotes.
Des de 1998, quan es va aprovar el cultiu de blat de moro transgènic de Monsanto resistent a la plaga del trepant, la UE només ha aprovat una altra varietat, la patata Amflora, també de BASF i amb un ús residual per obtenir midó per a la indústria. Brussel·les s’enfronta a un embús de 74 transgènics a l’espera d’autorització. Una vintena d’ells ja ha superat l’examen de la EFSA.
La química alemanya calcula que Patata-Fortuna estarà als mercats en 2014L’Associació Europea de Bioindustrias, el lobby de les multinacionals en la UE, va denunciar a mitjans d’octubre la “lentitud” del procés d’autorització i la seva paràlisi de facto. Les aprovacions del blat de moro BT11, resistent a larves de papallona, i del blat de moro Herculex I, blindat contra el cuc cogoller, estan congelades des de 2001, malgrat l’informe favorable de la EFSA. La patata de BASF podria seguir el mateix camí.

Deixa un comentari