La hidratació ajuda als estudiants en període d’exàmens

hidratarseEl European Hydration Institute (EHI), fundació que promou la hidratació humana i els seus efectes per a la salut, el benestar i el rendiment físic i cognitiu, recomana als estudiants espanyols que prestin una especial atenció a les seves necessitats d’hidratació durant l’estudi per ajudar a optimitzar la capacitat cognitiva. Una bona hidratació és important per a la salut física i mental. El cervell representa només un 2% del pes corporal, però rep un 20% del flux sanguini.
Quan el cos està deshidratat, el volum de sang en el cos baixa i existeix perill de que la quantitat de sang (i per tant d’oxigen i nutrients vitals) que arribi al cervell també es vegi reduït.
El Prof. Lluís Serra-Majem, membre del Comitè Científic Assessor del EHI i Catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària comenta “Al nostre país els exàmens finals coincideixen amb l’inici de la calor intensa i peragua això és molt important proveir-se dels líquids necessaris durant l’estudi”. El Professor contínua: “No oblidem que estant adequadament hidratats el nostre rendiment en els exàmens serà millor que si arribem als mateixos amb falta de líquids”.
La realització de tasques físiques i mentals pot veure’s negativament afectada per la calor i la deshidratació. La pèrdua d’un 1%-2% del pes corporal pot fer que les persones que tinguin dificultats de concentració sentin major cansament.
El manteniment d’una hidratació adequada permet que el cos es reguli ell sol. Hi ha evidències que indiquen que pot reduir la gravetat del mal de cap, el cansament i la pèrdua estudiantsde concentració. Aquesta conducta és crucial quan hi ha necessitat de concentració en l’estudi i aprenentatge.
La deshidratació afecta negativament en la funció cognitiva i això cobra especial importància en tasques com l’estudi, que requereixen d’una concentració profunda. D’aquesta forma quan una persona està hidratada, les cèl·lules del cervell compten amb un millor nivell d’oxigen en sang que és clau per mantenir-ho alerta.
Els estudis que troben relació entre la deshidratació i el rendiment cognitiu han de ser interpretats amb cautela, per determinar els efectes de la deshidratació independentment dels efectes d’estrès (per exemple, tensió tèrmica i estrès físic, fatiga, etc.).
No obstant això els efectes fisiològics que es produeixen en el cervell per la deshidratació, com l’estrès, podrien ser considerats en si mateixos negatius. Això manté el concepte que un adequat estat d’hidratació és important per enfrontar-se a tasques cognitives. L’abast i la durada de la deshidratació que comporta una deterioració cognitiva i els seus efectes encara no s’han investigat.
Abans d’anar al col·legi, o a la universitat és important assegurar-se que l’estat d’hidrataciódesayuno és l’adequat: el desdejuni ha d’incloure el líquid suficient per aconseguir-ho. Dos estudis han demostrat que els nens normalment comencen el dia escolar parcialment deshidratats.
Font: www.miherbolario.com

Deixa un comentari