La dieta mediterrània millora la funció pulmonar

Un estudi realitzat a Grècia per la Universitat de Larissa ha demostrat que els antioxidants que aporten les fruites i verdures de la dieta mediterrània milloren de manera extraordinària la funció pulmonar, per la qual cosa aquest tipus d’aliments resulten beneficiosos per a pacients que pateixen EPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica).

Aquesta malaltia es caracteritza per l’obstrucció o limitació crònica pulmonar de manera poc reversible. L’EPOCapareix en fins i tot un 50% dels fumadors com a resposta a una exposició continuada al fum del cigarret. Els seus símptomes més característics són la falta d’aire, l’augment de la tos, i l’augment i el canvi de color dels esputs.

L’assaig presentat en el congrés de la Societat Europea respiratori (ERS), va analitzar la salut de 120 malaltsd’EPOC de diferents gravetats, dividits en dos grups. Al primer grup s’els hi va recomanar en cada consulta que, a més de prendre la seva medicació, inclogués en la seva dieta: olives, xampinyons, patates, tomàquets, nous i altres fruites i verdures, i així ho van fer segons van indicar els qüestionaris que se’ls realitzaven. El segon grup es va limitar a prendre la medicació corresponent per al seu EPOC.

Després de tres anys d’anàlisi, els resultats van ser realment sorprenents, doncs el primer grup havia millorat la seva funció pulmonar en 65 mil·lilitres i el segon havia empitjorat 135 mil·lilitres, l’habitual en pacients que sofreixen aquesta malaltia. Això, suposa una millora de més del 148% en la funció pulmonar.

“Aquest assaig indica que la dieta mediterrània té un impacte factible i quantificable sobre la salut pulmonar no solament sobre la funció respiratòria sinó també sobre altres factors més enllà del pulmó”, explica el Dr. Joan B Sorià, Director del Programa d’EidemiologíaInvestigacióClinica de CIMERA, a Mallorca.

Les verdura i les fruites contenen grans quantitats d’antioxidants, així com vitamines C, E i beta-carotè, que, tal com demostra aquest estudi, protegeixen als pulmons de la oxidació causada pel tabac i la contaminació ambiental. “Aquestes vitamines també tenen propietats antiinflamatòries que converteixen als radicals de l’oxigen en formes menys reactives”, aclareix el Dr.. Sorià.

Les diferències en la prevalença de l’EPOC a Espanya

L’EPOC és una malaltia molt prevalent entre els espanyols majors de 40 anys, en concret, s’estima que el 10,2% de la població d’Espanya entre 40 i 80 anys d’edat pateix malaltia pulmonar obstructiva crònica (15%), amb un diferencial per sexe en homes (15%) respecte a les dones (5%).

Però, tal com el Dr. Josep María Antó, director del CREAL (Centre de Recança d’Epidemiologia Ambiental), feia ressaltar aquest matí, i segons l’EPI-SCAN, un estudi epidemiològic realitzat en onze ciutats espanyoles, la variabilitat de l’EPOC és molt àmplia al nostre país. Després de l’anàlisi, es va detectar que existeixen contrasts tan abismals com gairebé un 17% de prevalença de l’EPOC a Astúries i només un 6% a Burgos.

“Aquestes dades fan necessari un replantejament de la distribució de recursos a Espanya per combatre aquesta malaltia, ja que s’han de racionalitzar segons les diferents prevalences de cada zona”, argumenta el DrAntó.

Pel que sembla, no es van trobar diferències substancials en aquestes zones per edat o tabaquisme que expliquessin tal dispars resultats, encara que es van analitzar diferents causes que poguessin provocar l’EPOC, com són: la dieta, l’ocupació, la susceptibilitat genètica i sobretot, l’hàbit tabàquic, el responsable del 80 –90% del’EPOC.

Font: José Luis Rodero .

Feu un comentari