La cefalea, dolencia molt frecuent i incapacitant.

image001

València ha acollit la jornada l’Abordatge integral de les cefalees, on s’ha reunit especialistes de primer nivell en aquesta matèria del nostre país. L’objectiu principal d’aquesta jornada és valorar el pacient que pateix cefalees de manera integral i buscar una individualització terapèutica, un plantejament que ha estat abordat per primera vegada de manera nova.

Com van explicar els coordinadors del curs, el Dr. Jesus Porta Etessan, neuròleg de l’hospital Clínic San Carlos, i el Dr. Samuel Díaz Insa, coordinador del Servei de Neurologia de l’hospital de Gandia, “és obligatori el segle XXI que es tracti cada pacient com és ell i no com la patologia per si mateix mateixa. Disposem en l’actualitat de molts fàrmacs i recursos per tractar-los de manera que puguem fer un vestit a mida per a cada un d’ells”.

Però per aconseguir aquest abordatge integral i personalitzat, com va exposar el Dr. José Miguel Lainez Andrés, cap de Servei de Neurologia de l’Hospital Clínic de València i professor Associat de la Universitat de València, “encara és necessari millorar la relació entre Atenció Primària i Especialitzada, creant una comunicació fluida i compartida de les històries clíniques, així com establir una relació mèdic-pacient apropiada per aconseguir uns resultats clínics bons”.

El diagnòstic clínic és fonamental per al tractament de les cefalees i per a això és vital que la relació entre el metge i el pacient sigui pràctica, ja que en les cefalees, com en qualsevol altre procés dolorós, hi ha un component subjectiu. Per això, el professional sanitari ha d’establir una relació amb el pacient de “confiança, directa i interactuant, és a dir, discutint el pla del maneig del problema amb el pacient”, assegura el Dr. Lainez. Com assegura el Dr. Samuel Díaz, el professional sanitari “ha de preguntar exhaustivament com comença el dolor, la localització, les qualitats, les intensitats i quins medicaments estan utilitzant els pacients, ja que de vegades oculten que estan consumint gran quantitat d’analgèsics i això perpetua el seu maldecap.”

Tractament integral de les cefalees
La cefalea és un dels dolors més comuns entre la població, de gran intensitat i incapacitant que afecta la qualitat de vida. El perfil més freqüent de pacients solen ser dones, amb edats compreses entre els 20 i els 45 anys. Aquesta prevalença major en les dones, es deu als canvis hormonals. “La incidència de les migranyes en homes i dones és similar fins que s’arriba a la pubertat”, confirma el Dr. Porta.

Existeixen més de 100 tipus diferents de cefalees sent les més freqüents les migranyes, les cefalees tipus tensional i les cefalees trigemin-autonòmiques. La migranya és una de les més habituals i fins i tot “la meitat dels pacients que acudeixen a consulta neurològica tenen migranyes cròniques, és a dir, que els dol el cap més de 10 dies”. Es tracta d’una malaltia neurològica en la qual, factors com l’alimentació o els canvis ambientals, poden actuar sobre el sistema nerviós central i desencadenar una crisi de dolor.

Actualment, cada cefalea primària té un mètode de diagnòstic i tractament específic, que es compon de tres aspectes diferencials: evitar els desencadenants ambientals, tractar les crisis i finalment el tractament preventiu. Per tant, avui en dia s’intenta prevenir a través d’una medicació diària que aconsegueixi canviar la naturalesa de la cefalea. Aquest tractament preventiu té com objectiu que el dolor disminueixi la seva intensitat, sigui menys freqüent i que millori la resposta davant d’altres fàrmacs.

Com indica el Dr. Porta, “la gent creu que les cefalees són una cosa normal i que no tenen solució. Tanmateix, hi hauria molts pacients que podrien canviar radicalment la seva qualitat de vida amb una teràpia preventiva. D’allà la importància que els pacients a qui els dolgui el cap, siguin valorats per un especialista”.

Per això és necessari un abordatge integral i no només tractar les crisis. Fins i tot com va mostrar el Dr. Samuel Díaz, s’ha de recolzar d’altres noves tècniques i que són de gran utilitat per al seu diagnòstic com pot ser “palpar el cap, així com analitzar els punts que la seva estimulació pot desencadenar en una crisi. Aquests punts poden ser tractats localment amb infiltracions, puncions seques o fins i tot amb altres tècniques com l’acupuntura, el massatge o la |medecina física.”

1 comentari a “La cefalea, dolencia molt frecuent i incapacitant.”

  1. Interessant blog en general.

    En concret aquest article sobre cefalees i migranyes que ens obra una porta a l’esperança a aquelles persones que patim migranyes i que ens han fet creure que hem d’acostumar-nos a viure amb elles sense una solució que no passi per la medicació.

Feu un comentari