Intel·ligència Emocional: Claus per començar-hi.

inteligencia_emocional

 

“Qualsevol pot emprenyar-se, això és una cosa molt senzilla. Però enprenyar-se amb la persona adequada, en el grau exacte, en el moment oportú, amb el propòsit just i de la manera correcta, això, certament, no resulta tan senzill “(Aristóteles).

 

La Intel·ligència Emocional determina la manera en què ens relacionem i entenem el món.

Té en compte les actituds i els sentiments, i engloba habilitats com ara el control dels impulsos, l’automotivació, la confiança, l’empatia, l’autoconsciència i sobretot, constitueix el recurs necessari per oferir el nostre potencial interior de manera brillant.

 

Cada vegada som més conscients de la importància de l’ús i l’aprenentatge de la Intel·ligència Emocional en les nostres vides, ja que constitueix un ingredient indispensable cap a l’èxit de les nostres relacions personals i qualsevol àrea de la nostra vida.

 

Aleshores, què implica ser una persona intel·ligent emocionalment?

 

  • Rueda-EqiSer conscient de les pròpies emocions. Identificar les nostres pròpies emocions al avaluar situacions passades, requereix d’una primària intel·ligència emocional.

Si tenim en compte la frase: “Qui no s’adona de les seves emocions queda a mercè de les mateixes”, fem referència a la importància de saber distingir un sentiment mentre està tenint lloc. Aquesta acció suposa una intel·ligència emocional desenvolupada.

  • Gestionar les emocions. Significa la capacitat de controlar els impulsos per adequar-los a un objectiu. Això és una habilitat que es pot entrenar i desenvolupar, i implica el ser capaços de generar estats emocionals positius i controlar-ne els negatius.
  • Automotivar. Les emocions ens posen en moviment. Per tant, desenvolupar la capacitat d’entusiasmar-nos amb el que hem de fer per donar el millor de nosaltres i de la millor manera, millora el rendiment de qualsevol tasca que desitgem emprendre.
  • Empatia. És el nom que rep l’aptitud que implica reconèixer les emocions dels altres. Ens permet la capacitat de “sentir dins” de la nostra persona el que l’altre sent. La clau per ser persones amb alta empatia resideix en saber interpretar amb destresa el llenguatge corporal.
  • Manegar les relacions positivament. L’últim ingredient de la Intel·ligència Emocional consisteix en aprendre a controlar les nostres emocions i les de les persones que ens envolten, d’una manera positiva.

inteligencia-emocional3

 

No parlem de manipular negativament, parlem d’avançar als esdeveniments negatius i evitar-los tenint en compte a les persones que ens importen.

 

L’expert en Intel·ligència Emocional Harvey Deutschendorf assenyala que les persones amb un gran desenvolupament dins d’aquest tipus d’intel·ligència, aconsegueixen millors resultats pel que fa a qualitat de vida.

 

 

Vols potenciar i augmentar la teva Intel·ligència Emocional? Doncs amb aquests 7 hàbits diaris és possible:

 

  • Inteligencia-EmocionalEnvolta’t de gent positiva. Les persones negatives poden generar una pèrdua d’energia força gran. Passar temps amb persones positives et fa percebre i valorar més el costat bo de la vida. Et fomenta una major alegria per viure i augmenta l’actitud positiva davant de les adversitats, facilitant eines per superar obstacles del dia a dia.
  • Posa límits i sigues ferma quan sigui necessari. És molt important saber posar límits i fer-te valdre quan la situació ho requereix, però és més important encara no oblidar l’educació i el saber estar quan fem pràctica d’aquest punt. Pensar abans de parlar és un fet indispensable i parar-nos a “entendre les nostres emocions” una tasca ben requerida. Saber dir “no” també és essencial.
  • Atreveix-te a deixar anar el passat i pensar sempre cap endavant. Dintre dels errors hi ha un aprenentatge immens. Abans de culpar-te o fer-te mal a tu mateix atura’t a reflexionar i treure “el costat bo” de la situació. Tot passa per “alguna raó”.
  • Fes un gir a la teva vida i torna-la més alegre i feliç. Descobreix que et diverteix o treu un somriure i integra’l en els teus hàbits diaris per generar una major felicitat i alegria. Et permetrà sentir-te més realitzat i a gust, fins i tot podent alegrar el dia a les persones del teu voltant de forma inconscient.
  • Tria de forma intel·ligent en què gastar l’energia. Aprèn a gestionar els conflictes amb els altres i valora els teus èxits personals.

inteligencia_emocional_02_x500Valora el “per què” de les coses i pregunta’t com superar-te dia a dia. Els errors ens permeten superar-nos, mai no bloquejar-nos o fer que ens hi quedem allà estancats. Al cap i a la fi ens ajudaran a saber emprar la nostra energia personal de manera productiva.

  • Concentra’t en allò que és positiu. No empris massa temps en coses i situacions negatives.

Això no vol dir que no et responsabilitzis de les teves accions, però sí que intentis no centrar-te només en “allò dolent”. Busca solucions als problemes, concentra’t en els teus potencials i el que ets capaç de fer.

  • Mai no deixis de voler aprendre coses noves. Estar en constant creixement, obert a noves idees, i estar disposat a aprendre dels altres permet desenvolupar la nostra intel·ligència emocional i noves habilitats socials.

Inteligencia-emocional-1600x1200

 

Arribat a aquest punt, tot allò explicat fins aquí, ens permetrà confiar en nosaltres mateixos i prendre la millor decisió per a la nostra persona.

Integrar aquests petits hàbits tan saludables i positius en la nostra vida, ens permetrà gaudir i desenvolupar una major intel·ligència emocional.

Evidentment, necessites temps per fer-los familiars al teu interior, però quan et posis a treballar, tindràs resultats en el moment que menys t’esperis.

 

Font: www.lamenteesmaravillosa.com

Feu un comentari