Gairebé el 40% de les aigües de bany de rius i platges de la UE contenen virus

Prop del 40% de les més d’1.400 mostres d’aigües de bany recollides en zones costaneres i d’interior de nou països de la Unió Europea (UE), inclòs Espanya, conté virus, segons un treball desenvolupat per investigadors europeus. Si bé les concentracions són baixes, els científics recomanen vigilar a aquests microorganismes en les aigües recreatives, sobretot en moments en els quals es disparen les seves poblacions, com succeeix després de pluges intenses, segons informa el Servei d’Informació i Notícies Científiques (SINC).
Un total de 16 grups d’investigació del projecte Virobathe -finançat amb fons de la UE- han analitzat la presència de adenovirus (virus amb ADN) i norovirus (amb ARN i causants de gastroenteritis) en 1.410 mostres d’aigües de bany, tant dolces com marines, en nou països europeus.

A Espanya, per exemple, científics de la Universitat de Barcelona (UB) van examinar les platges de Gavà. Els resultats globals revelen que el 39,2% contenia virus, sobretot adenovirus (en el 36,4% dels casos, enfront del 9,4% amb norovirus), i més en aigües dolces que salades. També es va comprovar en una petita selecció de mostres que una quarta part dels microorganismes tenien capacitat d’infectar.

L’estudi, que ha publicat la revista “*Water Research”, apunta que la presència en una mostra d’aigua de adenovirus i norovirus infecciosos “pot constituir un risc per a la salut”. No obstant això, “en principi els adenovirus no suposen necessàriament un risc significatiu per a la població (si són ceps comuns que ja han infectat a la major part de les persones durant la infància i romanen en concentracions baixes), però sabem que les seves poblacions augmenten en les aigües de bany després de pluges fortes, per la qual cosa podrien arribar a aconseguir nivells perillosos”, assegura la directora del Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments de la UB i coautora del treball, Rosina Girones.

Les dades obtingudes també recolzen el fet que la quantificació de adenovirus humans, que s’excreten tot l’any en totes les àrees geogràfiques i es troben en el 100% de lesmostres d’aigua residual, es pot utilitzar com un indicador de contaminació viral en l’aigua. El laboratori català és un dels promotors d’aquesta iniciativa a nivell europeu. En l’actualitat el grup espanyol també participa en el projecte internacional Viroclime, al costat d’altres quatre països de la UE i Brasil, per analitzar l’impacte del canvi climàtic en la disseminació de virus patògens per les aigües de rius, llacs i platges.

Deixa un comentari