Filosofia Macrobiòtica, un estil de vida

La filosofia macrobiotica no és només és una dieta sinó que engloba molt més enllà. És una filosofia de vida, ens aporta una visió enfocada cap a la nostra harmonia, el nostre equilibri físic, així com emocional.

S’adapta a cadascú de nosaltres i, a més a més, va canviant segons el moment concret en què ens trobem.

Índex de continguts

Filosofia Macrobiòtica: una filosofia de vida

D’aquesta manera aconseguim unir el cos i la ment, ja que a través de cada aliment movem una emoció i amb aquesta emoció transmetem una energia què dirigeix al nostre organisme cap al benestar i la autocuració.

Es tracta d’una filosofia que reinventem nosaltres mateixos, la modelem a les nostres necessitats personals, a les nostres vivències i a la nostra psicologia.

Individualitat

Respectant en tot cas la paraula individualitat, doncs la pròpia Macrobiòtica és la què ens ofereix el ventall de colors, però consegüentment som nosaltres els grans mestres que elaborem la pintura definitiva.

Sabent en tot moment que el pas del temps va modificant el dibuix creat, d’acord a les diferentes experiències que anem vivint i a les transformacions que s’esdevenen dia a dia dins del nostre interior.

La natura i la felicitat

Filosofia Macrobiòtica

La natura és un constant canvi i nosaltres ens movem dins d’aquest cicle. La felicitat depèn del bon maneig de les eines amb les quals disposem per viure-hi, a la vida mateixa. Per aconseguir arribar a la adaptació a aquest moviment natural hem d’aprendre a tendre aquest moviment.

La perfecció

La perfecció absoluta podríem dir que no existeix, ja que només dura uns segons i torna a perdre’s. És per això que nosaltres ens anem movent a la recerca d’aquesta línia mitjana que ve a significar la nostra pau interior, l’equilibri fonamental.

El yin i el yang

Mitjançant la Macrobiòtica podem arribar a sentir com el color dels aliments té una influència sobre els diferents punts del cos.

Així com cadascuna de les diferents maneres de cuinar un menjar o de tallar una verdura tenen un efecte concret segons la forma d’elaboració triada. Per tant, distingim entre aliments o coccions d’energia més yin i d’altres amb naturalesa més yang.

Aquelles que formen part de tendències yin produirien en nosaltres una expansió, ens pugen a dalt, ens tornen lleugers, ens hidraten, però alhora, ens fan més sensibles, més idíl·lics, somiadors, ens humitegen, ens enfosqueixen i ens refreden.

En canvi, a l’altra banda, les de tipus yang provocarien una contracció, ens obliguen a tocar terra, a ser més forts, a veure la realitat de les coses, a protegir-nos del dolor, a escalfar-nos, a trobar la claredat, però per contra ens assequen per dins, ens tornen materialistes i aspres, ens fan sentir pesats, ens tornen petits i ens alenteixen.

Tornem llavors a comprovar com l’ideal és l’equilibri de tots dos i tot plegat intentar no caure en cap dels dos extrems, ja que en qualsevol d’aquests dos costats tan oposats estaríem caminant cap a la malaltia i les emocions més negatives, amb la conseqüent pèrdua d’energia, la invasió de la tristor i la manca de claredat mental.

Filosofia Macrobiòtica

 

Fonaments bàsics de la Macrobiòtica

Els fonaments bàsics en què es dóna suport a la Macrobiòtica són els següents:

macrobiotica

  • Cal cuinar en un ambient tranquil, concentrats únicament en allò que estem fent, ja que la nostra energia es transmet al menjar, és a dir, aliments que després nosaltres i els nostres éssers estimats menjarem.
  • Tots els aliments han de ser integrals i en preferència ecològics.
  • Cada àpat principal ha d’incloure una àmplia varietat de verdures de diferents colors, estils de cocció i talls concrets.
  • Els cereals són en tot cas la base de la dieta. Sense existir farines refinades, ni pa o brioixeria industrial, sinó d’altres com ara l’arròs vermell o integral, el fajol, el mill, la quinoa, l’ordi, etc.
  • El segon gran pilar són els llegums, ja que constituiran la proteïna principal de la dieta en combinació amb el cereal. Aquí tenim les adzukis i d’altres fesols, els cigrons, les llenties de tota mena, els pèsols…
  • Els fruits secs i llavors es prenen torrats a la paella en el moment de servir i amb una mica de sal marina per ajudar a absorbir millor els seus minerals. Es fa servir molt i molt sovint el Gomashio per amanir els plats, és un dels productes estrella. Es fa amb sèsam triturat a mà amb un molinet anomenat suribachi.

Més fonaments bàsics

  • Les algues agafen una gran importància, són originàries d’aquesta dieta, i es fan servir en petites quantitats com a guarnició o bé en sopes vegetals de tofu, és el cas del caldo de miso, així com en estofats de llegums, molt freqüent per aconseguir estovar més fàcilment els cigrons bullits.
  • La fruita sol anar la majoria de les vegades cuinada i només es trien les que són de naturalesa més calenta com ara la poma. Es descarten totes les d’origen tropical.
  • Els pickles i fermentats en petites dosis també formen part del plat final. Preferiblement aquestes elaboracions es fan a casa nostra de forma casolana, ja que els comprats vénen pasteuritzats i per tant perden gairebé totes les seves vitamines.
  • Es fa servir una quantitat mínima de sal per menjar, ja que és considerada una gran font de minerals. Però sempre que sigui marina, mai refinada.
  • L’oli d’elecció és el de sèsam, i en tot cas escalfat una mica a la paella, mai en cru. El d’oliva queda reservat per a persones de constitució més forta, ja que l’origen és una fruita, l’oliva, i no un fruit sec o una llavor, per tant resulta més difícil de pair. Els greixos es consumeixen amb moderació.

plat

Finalment tenim així un plat ple de colors frescos i vius, amb unes quantes parts diferenciades, les quals ens aporten unes vibracions diferentes, un efecte específic al nostre cos… Tot plegat constitueix, com ben hem dit, resulta una forma única de veure la vida, de gaudir de cada petit moment, de conèixer-nos a nosaltres mateixos, d’entendre als que ens envolten i de aprofitar l’amor que tenim dins com a màxima essència.

Feu un comentari