Fibromialgia i Síndrome de fatiga crònica: Més d’1,2 milions de casos a Espanya.

Reclamen la creació d’unitats específiques per al correcte diagnòstic i tractament de les persones afectades. La fibromialgia i la síndrome de fatiga crònica afecten a més d’1,2 milions d’espanyols, la majoria dones, tal com ha informat l’Institut USP Dexeus de Barcelona, que va admetre que les xifres són confuses a causa de la dificultat de diagnòstic.


Per això, la creació d’unitats específiques formades per equips multidisciplinaris és important per al correcte diagnòstic i tractament de les persones afectades, va destacar la institució amb motiu de la celebració el 12 de maig del Dia Mundial d’aquestes malalties.
Els pacients arriben sovint a la unitat amb un retard de dos o tres anys, i durant aquest temps realitzen diverses consultes mèdiques, proves, s’enfronten a la incomprensió social i molts d’ells són diagnosticats i tractats com a malalts mentals, va detallar el coordinador de la Unitat de Fatiga Crònica de USP Dexeus, Jordi Robert.
La síndrome de fatiga crònica no es va reconèixer com a malaltia per l’Organització Mundial de Salut (OMS) fins a l’any 1992. El diagnòstic es basa en els criteris clínics establerts per Fukuda en 1994, encara que hi ha una revisió realitzada per investigadors canadencs en 2005. És una malaltia sense causa coneguda, però la majoria de professionals insisteix en la probable relació amb infeccions víriques.
Els pacients afectats per aquesta síndrome tenen un cansament extrem que afecta tant a l’activitat física com a l’activitat mental i que no millora després del descans. En ser una malaltia crònica, les simptomatologia persisteix al llarg dels anys i encara que pot millorar, no s’han descrit casos de curació i sí es pot observar empitjorament. Al cansament físic i mental s’afegeixen altres símptomes com poden ser el dolor de músculs, les alteracions greus del somni, els maldecaps, faringitis freqüents, mala recuperació física després d’un esforç moderat i moltes vegades sensació de febre.

Deixa un comentari