Es reclama que es retiri el Bisfenol A dels envasos alimentaris.

La Fundació Viu Sa, a través de la seva campanya “Llar sense tòxics”, ha engegat una iniciativa a nivell nacional per eradicar el bisfenol A (BPA) de tots els materials en contacte amb aliments. És la primera vegada que es duu a terme una iniciativa d’aquest tipus a Espanya, on ja ha estat eliminat el bisfenol A de els biberons infantils, en línia amb la normativa comunitària, però no d’altres materials d’ús alimentari. França ha estat el primer país europeu a prohibir totalment el bisfenol A en aquest tipus de materials, i Bèlgica, Suècia i uns altres estan donant passos en el mateix sentit. La Fundació Viu Sa fa una crida a tots els partits polítics i poders públics perquè resolguin aquesta situació.
El director de Llar sense tòxics, Carlos de Prada, és l’autor d’un informe-proposta revisat per Nicolás Olea, catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada i un dels majors experts del món en bisfenol A.
L’informe, de 76 pàgines, detalla les evidències científiques disponibles sobre el bisfenol A i els seus efectes en el nostre sistema hormonal. “Aquesta substància química és un potent disruptor endocrí. Actua fins i tot a dosis molt baixes i està associat a diabetis, obesitat, infertilitat, càncer de mama o de pròstata, problemes cardiovasculars, alteracions en el desenvolupament neurològic i cerebral i trastorns del comportament, entre uns altres. Arriba al nostre organisme a través dels plàstics i resines amb les quals s’elaboren els envasos d’aliments, les ampolles de policarbonat, les llaunes de conserva. I tots tenim bisfenol A en sang, quan no hauria d’estar aquí. És una substància química artificial i no hauria d’estar en el nostre cos”, explica Nicolás Olea, membre també del comitè d’experts de la UE sobre disruptors endocrins en utensilis i pràctiques mèdiques.

Feu un comentari