Els canvis en la microbiota per antibiòtics afavoreixen altres infeccions

La microbiota (Microflora del tub intestinal i altres localitzacions corporals) canvia després del tractament amb antibiòtics. Un estudi coordinat per Carles Úbeda, de l’àrea de Genòmica i Salut del Centre Superior d’Investigació en Salut Pública, de València, posa de manifest com aquests canvis intestinals eleven el risc d’infecció per microorganismes oportunistes.

Les infeccions de la sang produïdes per bacteris resistents a antibiòtics, com el enterococo resistent a vancomicina, constitueixen un problema creixent que freqüentment requereix intervenció mèdica. En el cas concret de les infeccions per aquest bacteri, comencen generalment amb la colonització de l’epiteli intestinal. Encara que en condicions normals la microbiota del tracte intestinal impediria aquesta colonització, la realitat és que la seva alteració després de l’administració d’antibiòtics facilita la colonització intestinal perbacteris resistents a aquests fàrmacs. Malgrat l’impacte i el risc d’aquest fenomen, es coneix molt poc sobre com la composició de la microbiota canvia després del tractament amb antibiòtics i de quina manera aquests canvis augmenten el risc d’infecció. En aquest context, un estudi realitzat en model animal ha revelat que les alteracions produïdes pels antibiòtics són molt potents i, en alguns casos, persisteixen fins i tot després de la seva administració.
Segons ha explicat Carles Úbeda, que ha dut a terme aquesta investigació en el laboratori d’Eric Pamer en el Sloan Kettering Institute, de Nova York, “l’objectiu de l’estudi era, utilitzant el ratolí com a model i una nova tècnica de seqüenciació massiva del gen 16s rARN, analitzar els efectes del tractament amb antibiòtics en la composició de la microbiota intestinal i la infecció per EVR

Feu un comentari