El Te KOMBUCHA

img_2582

 

El te kombucha és una beguda fermentada que tothom pot preparar a casa seva, a través d’un fong. Ja era ben conegut antigament fa molts anys per la cultura asiàtica i russa, molt valorat per la seva llarga llista de propietats.

 

L’elaboració és totalment casolana, natural i saludable. Només hem de tenir en compte aquests tres passos ben senzills:

 

 

 • Per començar, preparem un te convencional, per exemple un te verd Sencha o bé un Bancha si no volem aportar gens de teïna. Ha de sortir la quantitat aproximada d’un litre per cada dues culleretes de fulles de te.
 • Posteriorment, ja colat i a punt, li afegim sucre al nostre te, preferiblement si és integral de canya o tipus panela. Al voltant de cinc culleres soperes rases per litre d’aigua.
 • Ja per acabar, quan la preparació anterior s’hagi temperat, l’avoquem dins d’un bol gran de vidre i hi incorporem el fong kombucha, que tindrà una mida encara no gaire estesa, d’uns 120 mL de pes. Hem de deixar-ho tot plegat que reposi tapat amb un mocador fi, en un lloc fosc i fora de la nevera sense tocar-ho en tot el procés. El nombre de dies que necessita per portar a terme la fermentació depèn de la temperatura ambiental i la quantitat d’oxigen que hi hagi. Per tant, aproximadament de 10 a 12 dies.

kombucha_teepilze

 

La interacció de llevats i bacteris beneficiosos durant el procés de fermentació, és la responsable de transformar la infusió prèvia en una altra nova beguda molt saborosa, amb un gust lleugerament àcid i nutricionalment plena de vitamines, enzims, minerals i àcids orgànics essencials, entre els quals destaquen: l’àcid glucorònic, l’àcid làctic, l’àcid acètic, l’àcid glucònic i l’àcid carbònic.

 

Els seus beneficis més importants són els següents:

 

 • Normalitza el trànsit i afavoreix les parets de l’intestí, ja que ens aporta flora bacteriana amiga.
 • Té efectes antimicrobians davant d’infeccions virals o bacterianes i alhora augmenta les defenses del sistema immunitari, protegint-nos contra grips i refredats.
 • Depura el fetge i desintoxica tot l’organisme de possibles contaminants acumulats.
 • Redueix els nivells de colesterol dolent, és a dir, el colesterol tipus LDL, i també fa pujar el colesterol saludable HDL.
 • Equilibra el pH intern, alcalinitzant el nostre cos i eliminant l’excés d’acidesa conseqüència d’una mala alimentació o d’un estrés diari mantingut.
 • Millora la digestió de les proteïnes, això és degut a la seva concentració en enzims digestius naturalment presents, de manera que disminueix la producció de gasos i la desagradable sensació d’inflor que presenten algunes persones després de menjar.
 • Activa la circulació sanguínia de membres distals, ajudant en diferents processos inflamatoris com ara la pesadesa de cames pròpia de l’estiu arran de la calor estacional.
 • Facilita l’absorció de minerals,millorant l’assimilació del calci per part dels ossos en col·laboració amb el magnesi. De la mateixa manera que intervé en el metabolisme de vitamines com ara la B12 per part de l’intestí prim i la K.
 • Activa les funcions del pàncrees, per tant és de gran ajut en la digestió dels greixos que ingerim dins de la dieta, així com per mantenir en correcte equilibri els pics de glucosa sanguínia en persones diabètiques o aquelles que pateixen intolerància a la glucosa.
 • Millora el rendiment cel·lular, augmentant la capacitat d’oxigenació de les mitocòndries, la qual cosa és de gran importància dins del món esportiu, per potenciar el rendiment final durant les hores de major esforç físic.
 • Té un efecte relaxant, ansiolític i regulador de la son, en definitiva, potencia la sensació de benestar mental i emocional general.

kombucha-wmbogt

 

Ja tenim per tant més d’una raó per adquirir el nostre propi kombucha i començar a gaudir del seu agradable gust i de les seves infinites virtuts. Ara que començarà el bon temps és el moment ideal per prendre un gotet de te kombucha a qualsevol hora del dia. Si el cuidem bé, anirà creixent i podrem seguir el ritual amb el nostre entorn, donant un tros del nostre fong a les persones que estimem.

 

Belén G. L.

Deixa un comentari