El Mill com a Cereal de Referència

Els cereals han sigut un aliment bàsic per als humans des dels inicis de l’agricultura. El seu paper en la història va ser tan rellevant que hi ha una relació directa entre el desenvolupament de certes civilitzacions i el cultiu dels cereals. En aquesta ocasió parlarem del mill.

El mill, un cereal molt nutritiu

A occident estem acostumats a cuinar amb l’arròs, el blat, el blat de moro, però hi ha altres cereals realment interessants i amb múltiples propietats que no sempre tenim presents en l’alimentació habitual. Parlem del mill, que és un cereal molt nutritiu, no conté gluten, amb la qual cosa ho poden consumir les persones celíaques.

Les seves proteïnes són més completes que les del blat, l’arròs i el blat de moro. No cal menysprear aquests valuosos cereals, però el mill conté més aminoàcids, és un dels pocs cereals alcalinitzants; és fàcil de digerir i és antialergènic.

00009 cereal salad

Recomanat per a diabètics i embarassades

Pel seu alt contingut en carbohidrats, és un aliment ideal per aportar l’energia necessària per al nostre organisme. Com majoritàriament conté carbohidrats complexos la seva absorció és més lenta i la seva ingesta no produeix augments sobtats de glucosa a la sang, pel que ho poden consumir també persones diabètiques.

En dones embarassades o en períodes de lactància el mill és molt recomanable ja que conté molts micronutrients que cobreixen les necessitats de la mare i del nadó.

Com es menja el mill?

Es pot utilitzar per a elaborar croquetes, afegir a les llegums, com a guarnició, barrejar amb verdures o amanir amb espècies i vinagretes.

file mother and baby

També es pot afegir a les sopes, amanides o per preparar coques. Si preparem una recepta amb mill i ens sobra, es pot guardar a la nevera en un recipient de vidre i així utilitzar-lo com a guarnició en altres plats; observarem que ens canvia la consistència ja que queda més compacte però durant dos o tres dies es conserva perfectament. El mill és un cereal que també es pot consumir en forma de germinat.

Si germinem les llavors del mill, augmentarem la concentració dels nutrients que tenia en la seva forma inicial, la qual cosa resulta beneficiosa perquè s’augmenta el valor nutricional.

Com veiem, tenim un gran aliat en la nostra alimentació, una altra vegada la natura ens obsequia amb un gran producte de la terra del que podem gaudir.

Deixa un comentari