El consum de productes ecològics va augmentar a Espanya un 7% malgrat la crisi

eco 1Segons miherbolario.com, el mercat de consum de productes ecològics a Espanya va augmentar en 2011 en 60 milions d’euros, passant d’una despesa de 905 a 965 milions, segons les últimes dades que disposa Ecovalia, Associació Valor Ecològic.
Aquestes xifres suposen un increment del 6,62%, una dada que adquireix més rellevància si es té en compte que l’augment del consum es va produir en plena crisi. A més, la pujada del consum de productes ecològics a Espanya va ser superior a la mitjana d’increment al mercat mundial, que en el mateix període va créixer un 6,26% (de 59.100 milions de dòlars en 2010 a 62.800 en 2011).
Espanya és el setè consumidor europeu de productes ecològics, un mercat que lidera amb molta diferència Alemanya, els ciutadans de la qual gasten cada any 6.590 milions d’euros en productes ecològics. El principal mercat mundial, no obstant això, és Estats Units, que consumeix productes ecològics per valor de 21.038 milions d’euros. Li segueixen Alemanya, França, Canadà, Regne Unit, Itàlia i Suïssa; Espanya està en el desè lloc del mercat mundial. En tots ells, excepte a Regne Unit, es va produir un increment en el consum de productes ecològics al llarg de l’any 2011.
En despesa mitjana per consumidor, per contra, és Suïssa qui lidera la classificació: els seus habitants gasten de mitjana 177 euros a l’any en aquest mercat, seguits pels ciutadans deeco 2 països europeus amb un alt nivell de vida, com Dinamarca (162), Luxemburg (134), Àustria (127) i Liechtenstein (100).
Espanya encara està lluny d’aquestes dades de consum per habitant, però les xifres revelen un canvi de tendència i una gran capacitat de creixement. Així, mentre que en 2010 els espanyols van gastar 19 euros per persona en productes ecològics, en 2011 van ser 21 euros, un increment superior al 10%.
Malgrat el reduït consum intern, Espanya és el principal productor i subministrador de productes ecològics de tota Europa: el 35% dels aliments orgànics que es consumeixen en el continent procedeixen del nostre país. Tal és la demanda exterior que el 75% de la producció ecològica espanyola es destina a l’exportació.
A Espanya existeixen, amb data de 2011, 1,84 milions d’hectàrees de cultius ecològics, de les quals el 52% (970.000 hectàrees) estan a Andalusia.
L’Associació Valor Ecològic, nascuda en 1991 com a Comitè Andalús d’Agricultura Ecològica, és una entitat sense ànim de lucre, que compta amb més de 13.000 associats tant a ultima-hora-ccpaeAndalusia com a Castella-la Manxa, i s’ha erigit com l’organització capdavantera a Europa en el seu àmbit.
Recentment ha creat Ecovalia, el primer distintiu de qualitat d’Espanya en el qual es té en compte, a més dels aspectes ecològics, altres relacionats amb la responsabilitat social de les empreses cap al seu entorn i els seus propis treballadors; l’ús d’energies alternatives, el bon ús del recurs aigua, i la minimització o millor gestió possible dels residus generats. El Servei de Certificació CAAE S.L.O., adscrit a l’Associació Valor Ecològic, compta amb 900.000 hectàrees certificades, 2.364 operadors i 189 establiments industrials.

Deixa un comentari