El blat de moro MON810 de Monsanto ara prohibit en bona part d’Europa encara que a Espanya el seu ús està permès.

Les recents protestes d’apicultors i activistes anti-OGM té una conclusió reeixida. Els activistes exigien que el Ministre d’Agricultura, Marek Sawicki prohibís el MON810 al país. La bona notícia és que les seves protestes van tenir èxit. El funcionari va fixar una altra polèmica norma internacional contra els transgènics de Monsanto. “A més de vincular-se destruir la salut humana produint una gamma de dolències”, va assenyalar Sawicki, “el pol·len procedent del cep GM podria ser devastador per a la població d’abelles que ja es va reduir al país”. En declaracions a  a l’agencia AFP, Sawicki va indicar que: “El decret dictamina la prohibició total del cep del blat de moro MON810 a Polònia”.
El 9 de març, va haver-hi una oposició similar als ceps genèticament modificats de Monsanto. En aquesta data, 7 països europeus van bloquejar la proposta de la Presidència danesa que permetia el cultiu de transgènics en continent europeu. Els països que van bloquejar aquesta proposta són Bèlgica, Gran Bretanya, Bulgària, França, Alemanya, Irlanda i Eslovàquia. Una setmana després d’aquest anunci, França va imposar una prohibició temporal pel MON810.
A Lió, França, el Tribunal va dictar una sentència després que Paul Francois, un productor de grans, va informar que Monsanto no va proporcionar advertiments suficients en l’etiqueta de l’herbicida Lasso. La falta d’advertiments va causar danys en la població, com a problemes neurològics, incloent maldecaps i pèrdua de la memòria.
Després del testimoniatge, el tribunal va ordenar un dictamen pericial per verificar la relació entre l’herbicida i les malalties reportades, així com també per determinar la suma a pagar per danys i perjudicis. Monsanto va resultar culpable, i això va aplanar el camí per a una acció legal similar en nom dels agricultors en el futur.
A més, a França, la branca agrària del Sistema de Seguretat Social va trobar al voltant de 200 efectes adversos nocius per a l’ésser humà i el medi ambient, des de 1996, en relació amb els pesticides de Monsanto.
La lluita contra Monsanto continua en molts països, no solament per les seves herbicides sinó també pel resultant, els seus nocius productes transgènics: L’Índia comença a alçar-se contra la corporació, tancant dràsticament al agro-gegant sota càrrecs de “biopiratería”. I Hongria, recentment va destruir 1.000 hectàrees de blat de moro modificat genèticament.

Feu un comentari