El 32% dels espanyols pateix cremor d’estómac

Al voltant d’un 32% de la població espanyola sofreix pirosis (cremor o acidesa) tots els mesos i aproximadament un 22% té regurgitacions. Són els símptomes principals presents en aquelles persones que pateixen Malaltia per Reflux  Gastroesofágico (ERGE), una patologia de la qual es desconeix la prevalença real perquè molts pacients no arriben a les consultes especialitzades i es tracten en Atenció Primària o bé es automedica’n.
No obstant això, es calcula que representa el 5% de les consultes en l’Atenció Primària dels països occidentals. Per això, durant el Congrés Andalús de Patologia Digestiva celebrat a Almeria, els especialistes van aprofitar per presentar el primer Atles de la ERGE, un complet manual no només per a metges en formació, sinó també per a especialistes en aparell digestiu i altres especialitats.

L’Atles, editat pels doctors Federico Argüelles-Arias, Manuel Rodríguez-Téllez i Juan Manuel Ferreries, amb la col·laboració de AstraZeneca, està dividit en nou capítols on s’exposen des dels coneixements i imatges més conegudes i tradicionals fins a altres inèdites. Així mateix, es mostren les diferents tècniques que avui dia s’utilitzen en patologia digestiva i en el diagnòstic, seguiment i millor coneixement de la malaltia. També hi ha capítols nous com la capsuloendoscopia.

D’altra banda, es recorda que la ERGE s’ha diagnosticat clàssicament per la presència de pirosis i regurgitació àcida, sent aquests els símptomes típics de la malaltia. No obstant això, existeixen altres símptomes menys comuns com els rots, el dolor toràcic no cardíac i uns altres que es denominen atípics o extraesofágics, com la tos o la sensació de globus faringi.
Quan no existeixen símptomes d’alarma, els metges estableixen el diagnòstic clínic de la ERGE i inicien el tractament sense necessitat de realitzar altres proves complementàries. Així, indiquen el tractament amb inhibidors de la bomba de protons (IBP) a dosi estàndard, almenys durant dues setmanes i posteriorment valoren la resposta. Els IBP són fàrmacs antisecretors que actuen sobre la bomba de protons de les cèl·lules parietals. Són més eficaços que els antagonistas H2 en el tractament a curt termini de la ERGE típica i de la esofagitis per reflux. Els especialistes asseguren que la primera opció de tractament en la síndrome típica i la esofagitis per reflux gastroesofágic, tant en la fase aguda com durant el període de manteniment, hauria de realitzar-se amb IBP.

L’efecte dels IBP es fa màxim quan s’administra la dosi adequada i es pren abans dels menjars. Es recomana prendre’ls abans del desdejuni. En pacients que no responen a la dosi estàndard, s’accepta utilitzar dosis dobles i repartir la dosi diària en dues preses, abans del desdejuni i abans del sopar. Així mateix, l’ús a demanda i intermitent dels IBP ha demostrat ser eficaç en els pacients amb ERGE no erosiva. Una dieta adequada i el tractament naturopàtic personalitzat, permet minimitzar els efectes d’aquesta patologia.

Consulteu el vostre naturòpata.

Deixa un comentari