Canvis en la dieta de cara a l’estiu

A l’estiu, l’objectiu és protegir la pell enfront de l’oxidació del sol, garantir una hidratació suficient i gaudir amb el menjar sense preocupació ni culpa.
La manera de menjar i de relacionar-se canvien d’una manera significativa amb l’arribada del bon temps i la calor. No és el mateix alimentar-se en aquests mesos que durant la resta de l’any. I la variació, a més de sumar plaer, té altres fonaments. A l’estiu, és important subministrar nutrients protectors a la pell enfront de l’acció oxidant dels rajos del sol que la cremen, és necessari garantir una hidratació suficient i, per descomptat, gaudir amb el menjar sense que aquesta sigui l’origen de sentiments de culpa sobre la bàscula. En aquest article, es destaquen cinc idees saludables i saboroses per gaudir encara més de l’estiu: amanides variades, llegums, barbacoes vegetarianes i de peix, gelats naturals i de fruites i te fred per a postres o entre hores.

Llegir més

Alarma sobre la proliferació de substàncies químiques tòxiques en el nostre entorn.

Científics de tot el món i representants d’institucions internacionals relacionades amb la salut i el medi ambient han donat la veu d’alarma sobre la proliferació de substàncies químiques tòxiques en el nostre entorn i en productes d’ús quotidià, com a cosmètics, productes de neteja, productes de netaja personal, plàstics d’envasos, etc. Per exemple, el bisfenol A, una substànciaestrogénica present de forma habitual en els plàstics, està present en l’organisme de la totalitat de la població, segons adverteix Nicolás Olea, catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada: “El 100% de les dones embarassades del tercer trimestre a Espanya i el 100% dels nens de 4 anys orinen tots els dies bisfenol A, a més d’altres 17 residus tòxics”.

Llegir més

El blat de moro MON810 de Monsanto ara prohibit en bona part d’Europa encara que a Espanya el seu ús està permès.

Les recents protestes d’apicultors i activistes anti-OGM té una conclusió reeixida. Els activistes exigien que el Ministre d’Agricultura, Marek Sawicki prohibís el MON810 al país. La bona notícia és que les seves protestes van tenir èxit. El funcionari va fixar una altra polèmica norma internacional contra els transgènics de Monsanto. “A més de vincular-se destruir la salut humana produint una gamma de dolències”, va assenyalar Sawicki, “el pol·len procedent del cep GM podria ser devastador per a la població d’abelles que ja es va reduir al país”. En declaracions a  a l’agencia AFP, Sawicki va indicar que: “El decret dictamina la prohibició total del cep del blat de moro MON810 a Polònia”.

Llegir més

La meitat dels professionals de la salut a Espanya no comproven l’estat d’hidratació dels seus pacients.

Així i tot, Espanya és el tercer país d’Europa que més preocupació mostra per aquest aspecte, per darrere de Grècia (52%) i Itàlia (59%). La falta d’hidratació està associada a problemes de concentració i memòria, maldecaps, irritabilitat, somnolència i fatiga, no obstant això un recent estudi ha demostrat que només el 50% dels professionals de la salut a Espanya comproven l’estat d’hidratació dels seus pacients. Per contra, només el 28% dels experts francesos, el 33% dels anglesos i el 36% dels alemanys assegura que sempre se’n recorda de vigilar aquest indicador de la salut.

Llegir més

El 13% de les queixes a la Defensora del Poble van ser sanitàries

El 13% de les 24.381 queixes rebudes l’any passat per l’oficina del Defensor del Poble van tenir a veure amb la sanitat, principalment pels problemes dels pacients que reclamen atenció en una comunitat que no és la seva.María Luisa Cava de Pla ha explicat en la roda de premsa després de lliurar el document en format digital al president de la Cambra baixa, Jesús Posada, que de fet l’àrea de Sanitat i Política Social, amb 3.180, és el segon en nombre de queixes, després de l’apartat de Seguretat i Justícia, amb 5.981.

Llegir més

Els canvis en la microbiota per antibiòtics afavoreixen altres infeccions

La microbiota (Microflora del tub intestinal i altres localitzacions corporals) canvia després del tractament amb antibiòtics. Un estudi coordinat per Carles Úbeda, de l’àrea de Genòmica i Salut del Centre Superior d’Investigació en Salut Pública, de València, posa de manifest com aquests canvis intestinals eleven el risc d’infecció per microorganismes oportunistes.

Llegir més

Investigadors aconsegueixen guarir el càncer, però no és rendible per a les farmacèutiques.

Investigadors de la Universitat d’Alberta han aconseguit guarir el càncer utilitzant un medicament anomenat dicloroacetato. Diari El Mundo. Agències | 06 de Febrer del 2012.

No obstant això, com aquesta substància no té patent i per aquesta raó és més barata que els medicaments utilitzats comunament per combatre el càncer per les grans farmacèutiques, aquesta investigació no ha rebut molt suport ni ha trobat major ressò en els mitjans,

Llegir més

Com manejar la hiperactivitat infantil

Entre un 3% i un 6% dels nens que van al col·legi són hiperactius i aquesta és la principal causa del fracàs escolar. Aquesta afecció -reconeguda per la comunitat científica com a trastorn de dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH)- es registra en totes les zones del món i és més freqüent en els nois que en les noies. Segons estadístiques nord-americanes, la incidència es calcula entre els 750.000 i 1.600.000 nens, la qual cosa suposa prop d’un 7%. No obstant això, molts autors xifren la incidència fins a en un 17%, ja que no es diagnostica a molts d’aquests nens i, en el seu lloc, se’ls tracta com a conflictius.

Llegir més

Cada vegada més llars espanyoles s’animen a consumir productes ecològics

El Ministeri de Medi ambient, i Mitjà Rural i Marí (Marm) va presentar, el 30 de novembre, l’estudi “Caracterització de la tipologia i perfil sociodemogràfic del consumidor d’aliments ecològics a Espanya”, en el marc de la IV Jornada Nacional d’Aliments Ecològics, organitzada per la Federació Espanyola d’empreses amb Productes Ecològics (Fepeco), va informar el ministeri.

Llegir més