Diversos estudis revelen que els antibiòtics són prescindibles en el 90% dels processos infecciosos

A pesar que s’ha avançat alguna cosa, Espanya està molt per sobre de la mitjana europea en l’ús d’antibiòtics. Estudis avalats per SemFYC han posat de manifest l’ús innecessari que a Espanya es ve fent dels antibiòtics i, conseqüentment, la necessitat de prescriure’ls exclusivament quan les infeccions siguin bacterianes i no en les infeccions víriques.
El coordinador del grup d’infeccioses de SemFYC, el doctor Josep Maria Cots, està convençut que a Espanya es fa un ús abusiu dels antibiòtics. “Espanya és un país amb el concepte estès que els antibiòtics guareixen totes les infeccions”, assenyala el Dr. Cots, i afegeix: “Funcionem amb el famós triangle: febre equival a infecció i aquesta es tracta amb antibiòtics, i això no és així. Amb antibiòtics cal tractar només alguns casos, ja que la infecció es produeix per un virus en el 90% dels casos i per bacteri en un 10%, i l’antibiòtic només és efectiu enfront dels bacteris”.
A pesar que s’ha avançat alguna cosa, Espanya està per sobre de la mitjana europea en l’ús d’antibiòtics. En aquest sentit, i segons precisa aquest especialista, “Grècia és el país on es consumeixen més antibiòtics i Holanda, on menys. Grècia consumeix 4 vegades més que Holanda, amb el que això suposa. Els holandesos, per la seva banda, a pesar que són els europeus que menys antibiòtics consumeixen, segueixen realitzant campanyes de sensibilització per reduir encara més aquest consum”.
En aquest context, SemFYC reclama que els envasos en els quals es dispensen els antibiòtics estiguin adequats als tractaments prescrits. “Ara com ara, els envasos no estan adaptats als dies del tractament, sobren, i acaben quedant en la farmaciola casolana. Les farmacèutiques han d’adaptar els envasos als dies de tractament. Pot semblar baladí, però si ho interpretem a nivell macro ens trobarem amb xifres molt importants”, subratlla el Dr. Cots.
El coordinador d’infeccioses de SemFYC considera que tenint en compte que els metges de família són els responsables directes de la prescripció d’antibiòtics en el 90% dels casos, requereixen formació. “Els metges de família necessiten formació en malalties infeccioses perquè els processos van variant i els microorganismes són cada vegada més resistents”.
Finalment, el Dr. Cots reclama “eines de diagnòstic en la consulta que permetin determinar si els processos infecciosos estan originats per bacteris o virus”.

Deixa un comentari