Del 10% al 20% dels nens i adolescents espanyols sofreix algun trastorn psiquiàtric

Es preveu que una mica més del 15% de la població patirà algun trastorn d’aquest tipus al llarg de la seva vida i solament la cinquena part d’ells es diagnostiquen de manera correcta. En total, es calcula que el 9% de la població del nostre país pateix almenys un trastorn mental i es preveu que una mica més del 15% ho patirà al llarg de la seva vida. Les dades els va exposar la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, durant la inauguració d’una jornada commemorativa del Dia de les Malalties Mentals, que es va celebrar el 10 d’octubre.
Durant la Jornada commemorativa del Dia Mundial de les Malalties Mentals, celebrada el 6 d’octubre, la ministra va exposar en la seva intervenció que una bona salut mental és un dels factors que més contribueix al benestar i desenvolupament de les persones i de les comunitats en les quals s’insereixen. Per això mateix, els trastorns mentals afecten alcomportament i a les relacions familiars i socials i generen una important càrrega familiar. De fet, segons va explicar Pajín, “els familiars més directes del pacient poden arribar a dedicar, per atendre a un pacient amb esquizofrènia, de sis a nou hores diàries, amb les conseqüències que això suposa per a la vida laboral i social dels cuidadors”.

A la fi de 2009, es va actualitzar Estratègia de Salut Mental del Sistema Nacional de Salut, elaborada amb la participació de les comunitats autònomes, les societats científiques i professionals i les associacions de pacients. Segons Pajín, aquest document contribueix a acabar “amb l’estigma de les malalties mentals i a potenciar el model d’atenció comunitària des de la prevenció i la promoció de la salut en l’atenció primària per afavorir l’autonomia personal dels pacients”.L’Estratègia també fomenta la qualitat i la cohesió del sistema sanitari en l’abordatge terapèutic d’aquestes patologies i aborda la implantació de procediments per garantir el respecte als drets i la dignitat dels pacients en qüestions com el compliment dels tractaments i les hospitalitzacions involuntàries.

Feu un comentari