De pickles: Xucrut!

2370022023_14e1259951

 

Es diu xucrut o, en francès, choucroute, a la col blanca fermentada, fent servir la sal com a impulsor per dur a terme la fermentació de tipus àcid-làctica. També rep el nom de chucrut, choucrut, chucruta o zuurkool, segons el país on ens trobem.

 

És un aliment molt antic que té el seu origen a Alemanya, però que per alguna estranya raó no és gaire conegut al nostre país, al contrari que al nord d’Europa on es consumeix amb freqüència. En realitat es considera una forma de conserva, similar als pickles, però amb propietats terapèutiques sorprenents.

 

 

Les propietats fonamentals de la xucrut són les següents:

 • ChucrutSagunt1Regenera la flora intestinal per la seva alta concentració en probiòtics, resultat de la lacto-fermentació. Aquesta fermentació augmenta la concentració d’àcid làctic, un element molt important per als bacteris de l’estómac i dels intestins, el qual ajuda a l’assimilació del calci i d’altres minerals, alhora que millora el procés digestiu.
 • La seva riquesa en enzims augmenta la sensació d’energia física i evita l’esgotament psíquic conseqüència de l’estrès.
 • Reforça el sistema immunitari, ja que millora l’absorció de nutrients a nivell intestinal.
 • Afavoreix la digestió de les proteïnes.
 • Ajuda als ronyons en l’eliminació de l’excés d’àcid úric.
 • També resulta útil en els diferents casos de Malalties Inflamatòries Intestinals, doncs actua com a antiinflamatori intestinal natural. La qual cosa també és de gran ajuda en problemes d’aerofàgia.
 • La col fermentada es converteix en un mitjà de cultiu ideal per als bacteris que col·laboren en la conversió dels hidrats de carboni en àcids terapèutics, com ara el làctic i l’acètic.
 • Els àcids que conté són potents reguladors del pH corporal i un mitjà d’intercanvi idoni per als microorganismes residents dins del nostre organisme, fomentant el seu creixement i per tant millorant l’assimilació dels nutrients ingerits.
 • Aporta una gran quantitat de vitamines com la C, que millora l’absorció del ferro de la dieta, la A i la B, especialment la tiamina o B1, que és una de les més importants per al funcionament del sistema nerviós.
 • Col·labora en el correcte funcionament del fetge i del pàncrees, ja que millora el metabolisme dels greixos i actua com a depuratiu de tòxics orgànics acumulats.
 • Igual que la resta d’aliments fermentats, aporta un ampli espectre de minerals i alhora permet que aquests minerals es transformin en una forma química molt més bio-disponible per a l’organisme. De manera específica els minerals més destacats són el calci, el fòsfor i el magnesi.
 • Resulta adequat per a dietes de control de pes, ja que tan sols aporta de 10 a 20 calories per 100 g i posseeix un alt poder saciant.
 • El seu sabor és àcid per això combina molt bé amb amanides o bé com a guarnició si volem ajudar a digerir un plat de menjar pesada.
 • recetas-64611582-1283116948Per a les persones que tenen problemes amb la flora intestinal, tant per restrenyiment com per diarrea, és de gran ajut prendre xucrut diàriament, en lloc d’altres laxants que irriten les parets del nostre intestí.

En general diríem que la xucrut posseeix totes les propietats de la col, però multiplicades de manera exponencial gràcies al procés de fermentació que la caracteritza. Per tot plegat us animo a tastar-la i introduir-la en la vostra compra habitual, o, més bé encara, us engresco a elaborar-la si us agrada gaudir de la cuina a la vostra manera més particular. Serà divertit, ric i especialment sa.

Belén G. L.

4 comentaris a “De pickles: Xucrut!”

 1. Hola Belén, me he quedado con la boca abierta, alucinando de principio a final del texto que hoy nos presentas hablando del Xucrut, es todo lo que yo necesito, me viene que ni de perlas, parece sumamente interesante integrarlo de manera habitual en nuestra despensa, no sé el precio, pero es una gran alimento que incluso paraciera un medicamento. Gracias!!

 2. Hola!!
  Me alegro mucho que os sea de utilidad! Es fácil de introducir y tiene un sabor especial que suele agradar. Simplemente necesitas una pequeña cantidad que acompañe tus platos a modo de guarnición, por lo que un bote dura largo tiempo en la nevera conservando sus mismas propiedades y además son de precio muy asequible.
  Gracias por tu colaboración y que pases un duen día!

 3. Ah muy bien, pensaba que una vez abierto habría que gastarlo enseguida, o sea que viene durando como si fuera un misso, en que vas cogiendo dia a dia un poquito, entonces si que compensa, sale barato, y se toma diariamente una pequeña dosis, y no como suele pasar, de tomarlo en tres dias, y luego…………

 4. Sí, correcto, regularmente en pequeñas dosis, ya que su acción a nivel intestinal es muy potente y la flora requiere una adaptación progresiva. Pero sus resultados son casi inmediatos y por ejemplo en casos de estreñimiento funciona muy bien, así como para acompañar comidas pesadas a base de carne, ya que mejora la digestión de las grasas y las proteínas.

Deixa un comentari