Controlar els factors de risc cardiovasculars salvaria 135.000 vides a l’any

Si els factors de risc cardiovasculars, com l’hipertensió, el colesterol, el tabaquisme o la diabetis, es controlessin millor a Europa, es podrien prevenir fins a 135.000 morts a l’any per aquesta malaltia (infart i ictus), és a dir, una mort evitable cada quatre minuts.

Aquesta és una de les conclusions de l’estudi ‘EURIKA’, elaborat amb la col·laboració de AstraZeneca i presentat durant el Congrés Mèdic EuroPrevent celebrat recentment en Ginebra, sobre ‘Prevenció i maneig del risc cardiovascular en la pràctica diària’, realitzat en dotze països europeus sobre més de 7.600 pacients que tenien al menys un factor de risc de ECV.


“De l’estudi EURIKA es conclou que la hipertensió va ser responsable del 32,7 per cent del risc de mort cardiovascular, la dislipemia del 15,1, el tabac del 10,4 i la diabetis del 16,4, en clara relació amb la prevalença d’aquests factors”, ha explicat el catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Unitat d’Epidemiologia de la Universitat Autònoma de Madrid, el doctor José Ramón Banegas.
En aquest sentit, s’ha observat que “Espanya presenta una major prevalença de dislipemia, diabetis i sedentarisme i un menor control de dislipemia i diabetis que la mitjana dels altres països europeus estudiats”, ha afegit.
Per la seva banda, l’expert del departament d’Epidemiologia Cardiovascular i Genètica del Centre Nacional per a la Investigació Cardiovascular (CNIC), el doctor Eliseo Guallar, ha assegurat que el coneixement del vincle entre els factors de risc de la malaltia cardiovascular i la probabilitat de morir són “limitats”. “Amb dades de l’estudi EURIKA s’han quantificat quantes vides es podrien salvar cada any proporcionant millors cures preventives a Europa”, ha apuntat.


“La pressió arterial elevada, el colesterol elevat, el tabaquisme i la diabetis poden manejar-se eficaçment a través de canvis en l’estil de vida, tractaments adequats o una combinació dels dos. D’acord amb aquestes dades, instem als metges i als pacients a col·laborar per controlar aquests factors de risc i reduir el risc a llarg termini de mort per malaltia cardiovascular”, ha assenyalat el professor Julian Halcox, de la Universitat de Cardiff, Regne Unit.
Font:Europa Press

Deixa un comentari