Coneixem l’ESTÈVIA?

stevia

 

L’estèvia, científicament Stevia Rebaudiana Bertoni, és una planta d’origen llatinoamericà caracteritzada per posseir una fulla dolça de la que és extret un edulcorant capaç d’endolcir els aliments amb una potència molt superior al sucre comú, sense aportar calories ni produir una elevació de la glucèmia en sang. Per aquesta raó també la coneixem amb el nom de “planta dolça”.

Procedeix de la mateixa zona que l’herba mate, per això no és estrany que s’utilitzi des de temps immemorial per endolcir el mate típic sud-americà, i per tant pot dir-se que l’estèvia és l’edulcorant natural més antic que es coneix.

 

 

La fulla de l’estèvia conté a més a més un munt de propietats terapèutiques, per la qual cosa podem aprofitar-nos de la seva dolçor i consumir estèvia amb regularitat de la següents maneres:

 

  • herbal-tea-recipesUna opció és fer-nos una infusió de fulles d’estèvia seca, de la mateixa manera que preparem un te o una camamilla, sense necessitat d’afegir cap tipus d’endolcidor, ja que de per si resultarà dolça. Si pel que sigui no ens convenç el seu gust, podem afegir un raig de llimona o d’algun altre cítric com la taronja i d’aquesta manera quedarà una tisana de sabor molt agradable, fins i tot adequada per prendre a l’estiu amb un parell de glaçons de gel.
  • Una altra alternativa és fer servir les fulles d’estèvia conjuntament amb d’altres infusions com ara el rooibos, de manera que la infusió final quedarà endolcida d’una manera natural i estarem afegint un valor terapèutic al te resultant.
  • Fins i tot si preparem una infusió concentrada amb molt poca quantitat d’aigua obtindrem una mena d’essència que servirà per afegir a qualsevol recepta de rebosteria, per a l’elaboració de tot tipus de pastissos o d’altres dolços.

Stevia-Infusion

  • Les fulles seques igualment es poden moldre al molinet de cafè i obtindrem una pols verda molt fina que serveix per afegir per sobre d’una macedònia de fruita trossejada, o bé dissolta dins del iogurt o dins d’una compota de melmelada casolana, òptima fins i tot per a diabètics o persones amb restricció calòrica en la dieta.
  • També hi ha edulcorants naturals ja preparats, de venda en botigues dietètiques o herbolaris. En aquest cas ens hem de fixar en els ingredients exactes d’aquests productes, que realment només estiguin compostos d’estèvia, sense cap altre tipus d’edulcorant, ja que la majoria de productes que trobem al mercat, si no són de qualitat, afegeixen d’altres components artificials per abaratir el seu preu final i només alguns conserven realment el 100 % de les propietats reals de la nostra gran planta, l’estevia.

Belén G. L.

Feu un comentari