DSCF4245 (còpia1).JPG)El caqui o “palo santo” és d’aquelles fruites de tardor que aixeca passions o crea refús en la mateixa intensitat alhora. Part d’aquest refús és probablement per desconeixement, ja que, tot i ser una fruita tan popular al paisatge tardorenc, té poca presència a taula i menys encara a la cuina.

 

Aquest article té la intenció d’apropar-te’l i convidar-te a descobrir-lo, doncs és un autèntic tresor per la nostra salut, i el seu consum ens ajudarà a adaptar-nos millor als canvis propis de la tardor i als primers freds.

 

L’Origen

 

El caqui prové de l’arbre Diospyros kaki que és de la família del banús, i el seu nom significa “foc diví” degut al seu color i probablement a la seva dolçor quan és madur.

 

És un fruita tropical originaria de la Xina i Japó on es conrea des del s.VIII. A casa nostra però, no arribà fins ben entrat el s XIX provinent del continent americà, podríem dir que a les nostres cuines es tracta encara d’una fruita jove.

 

 

Propietats nutricionals

 

dscf4226-2És una de les fruites més reconegudes pels seus antioxidants(supera la poma, el raïm i el tomàquet) amb una capacitat anticancerígena i antiviral molt poderosa, per tant el seu consum serà recomanable, amb petites excepcions, per gairebé tothom.

 

  • Molt ric en vitamina A i carotenoides: important pel manteniment de la la vista, la pell, mucoses i ossos. Aquesta vitamina també és molt necessària per la salut del sistema reproductiu.
  • Destacable quantitat de vitamina C
  • Ric en potassi i baix en sodi: Per evitar retenció de líquids, hipertensió i rampes.
  • És un regulador intestinal: Ric en fibra soluble quan és madur, i ric en tanins quan no ho és tant. Els tanins li donen el tacte aspre a la boca, en aquest cas ens interessarà per tractar diarrea i inflamació intestinal.

 

No és recomanable en insuficiència renal degut al seu alt contingut en potasi, en aquest cas n’hauran de moderar el consum.

 

 

A la cuina

 

Probablement la manera més estesa de consumir-lo és directament amb cullera, com si d’una melmelada es tractés. Però el caqui admet moltes preparacions, sobretot dolces, per tant, us convido a que experimenteu a la cuina com més us agradi. Des d’aquí ja us el recomano en forma de melmelades, batuts, cremes per untar amb garrofa, o cacau per exemple.

 

La meva proposta en aquest post és una deliciosa “Cassoleta de crema caqui”, a veure qui es resisteix ;)!!

 

 

Recepta de la “CASSOLETA DE CREMA DE CAQUI”

 

Ingredients:

 

Per a la presentació:

 

Preparació:

  1. Peleu els caquis i poseu-los en un got de batedora. Afegiu-hi la crema d’ametlles i la canyella, i bateu-ho fins que quedi ben cremós.
  2. Reser-veu-lo a la nevera fins a l’hora d’emplatar.
  3. Serviu-lo en cassoletes i guarniu-lo amb el que més us agradi: nabius, xips de coco, cereals cruixents…

 

MMm… t’hi resistiràs??

 

Escrit per: Rosa Torras

Font: https://elraconetdelarosa.blogspot.com.es/