Canvis en la dieta de cara a l’estiu

A l’estiu, l’objectiu és protegir la pell enfront de l’oxidació del sol, garantir una hidratació suficient i gaudir amb el menjar sense preocupació ni culpa.
La manera de menjar i de relacionar-se canvien d’una manera significativa amb l’arribada del bon temps i la calor. No és el mateix alimentar-se en aquests mesos que durant la resta de l’any. I la variació, a més de sumar plaer, té altres fonaments. A l’estiu, és important subministrar nutrients protectors a la pell enfront de l’acció oxidant dels rajos del sol que la cremen, és necessari garantir una hidratació suficient i, per descomptat, gaudir amb el menjar sense que aquesta sigui l’origen de sentiments de culpa sobre la bàscula. En aquest article, es destaquen cinc idees saludables i saboroses per gaudir encara més de l’estiu: amanides variades, llegums, barbacoes vegetarianes i de peix, gelats naturals i de fruites i te fred per a postres o entre hores.
A l’estiu, és possible gaudir de tots els plaers que ens brinda la naturalesa, sense portar-se el sobresalt al final d’aquesta época pels quilos guanyats, els desajustaments en el colesterol, l’àcid úric o el sucre. La clau està en identificar els costums insans repetits, que es perpetuen durant l’estiu, i obrir la ment i la boca a noves propostes alimentàries, diferents a les habituals, però tan gustoses com aquestes, o més.
Amanides, una mica més que enciam i tomàquet. El tomàquet és tal vegada l’hortalissa més esperada dels mesos estiuencs. Les amanides, els gaspatxos i els sucs elaborats amb tomàquets de temporada al punt de saó i recentment recol·lectats tenen un sabor inigualable.
Llegums, sens falta. La calor i la xafogor que acompanyen a molts dies estiuencs ocasionen que els llegums perdin presència en els menús setmanals. No obstant això, els nutrients que reuneixen aquests aliments és insuperable, de manera que el seu consum setmanal és obligat. El secret per incloure-les com a plat d’estiu és canviar la seva forma de presentació i elaboració. Els estofats i guisats, que en els dies freds escalfen el cos i resulten tan contundents, se substitueixen a l’estiu per altres propostes
Barbacoes vegetarianes i de peix. Les barbacoes són, a l’estiu, el pretext més buscat per a la trobada familiar o amb amics. Però també són un moment idoni per sorprendre als convidats amb l’originalitat. Algunes opcions per a això són les barbacoes vegetarianes (verdures carnoses a la graella, escalibada, carbassons, etc.) i delicioses propostes de peixos rostits a la graella (sardines de temporada, bonic a la planxa, lloms de rap, broquetes de peix, de llagostins o gambes). Aquestes propostes no han de ser el menjar exclusiu de la trobada, però sí poden formar part de l’oferta gastronòmica per els qui prefereixin optar per menjar més lleuger que en les tradicionals barbacoes. Fins i tot, és possible rostir la fruita en la barbacoa, que bé pot servir d’original guarnició dolça.
Sucs, liquats de fruites, gelats naturals i de fruites. I te fred per a postres o entre hores, completen l’oferta estiuenca. A disfrutar-ho.
Font Marta Zudaire.

Deixa un comentari