Cada any moren entorn de 220.000 persones a causa dels pesticides

Són dades de l’Organització Mundial de la Salut, que obliguen a reflexionar sobre els riscos d’aquests químics que són consumits diàriament distretament per milions de persones.
Per apropar aquesta informació a la població i donar a conèixer les alternatives que existeixen, s’ha engegat la campanya “Setmana sense pesticides”, una iniciativa francesa a la qual s’han adherit 19 països. Aquest any ho fa també Espanya a través de la Fundació Viu Sa (www.vivosano.org) i l’Organització per a la Defensa de la Salut (www.health-defense.org).
Nadia Bennich, de l’Organització per a la Defensa de la Salut i responsable de la campanya a Espanya, explica que tota la població espanyola està exposada directa o indirectament a pesticides i altres químics a través del menjar, l’aigua que bevem, l’aire que respirem o els productes de neteja i productes per al jardí. 

Llegir més

El “Ñame”, el motor natural de Usain Bolt

Usain Bolt, l’atleta jamaicà que ha aconseguit totes les medalles d’or en totes les carreres en les quals ha participat, ha elevat a la categoria d’aliment per a esportistes al “ñame”, un tubercle que forma part de la cuina tradicional de Jamaica. El pare de l’atleta va revelar que aquest tubercle -típic del Carib i de terres tropicals- és part fonamental de la dieta del seu fill, en gran mesura, per la seva riquesa en hidrats de carboni, principal font d’energia. Les anàlisis de la composició d’aquest aliment li recolzen, doncs assenyalen la superioritat nutricional d’aquest tubercle en comparació d’uns altres, com el boniato o la yuca.

Llegir més

La demanda espanyola de productes ecològics experimentarà un gran creixement

El mercat espanyol de productes ecològics creixerà entorn del 12% anual fins a 2020 i passarà dels 905 milions d’euros de facturació que es van registrar en 2008 fins als 12.182 milions d’euros en 2020. Aquesta és la conclusió que s’extreu de l’anàlisi comparativa del consumidor d’alimentació ecològica, realitzat per l’empresa consultora Everis. L’informe analitza el potencial del país quant a la producció i distribució d’aquests productes a partir de l’anàlisi de la situació del mercat ecològic i el comportament actual i futur dels consumidors espanyols. I per a això fa una comparativa amb altres països d’Europa com Dinamarca, Alemanya, França o Anglaterra, on el mercat ecològic és més madur, i uns altres com Itàlia, en els quals els hàbits de consum i la cultura són similars a Espanya.

Llegir més

Un estudi troba restes de fins a 30 tòxics en aliments quotidians

Els enciams, els tomàquets, els cogombres i les pomes són els productes on s’han localitzat major nombre i més dosis de disruptors endocrins. A través d’aquests aliments, habituals a les nostres taules sobretot a l’estiu, els consumidors europeus estan potencialment exposats fins a 30 substàncies químiques diferents que poden provocar efectes molt negatius en la salut, ja que alteren el sistema hormonal de les persones. Així es desprèn d’una anàlisi realitzada per Pesticide Action Network Europe (PA Europe) sobre dades de l’European Food Safety Authority (EFSA), l’autoritat europea de seguretat alimentària. La Fundació Viu Sa (www.vivosano.org) col · labora a Espanya amb la campanya informativa que PA Europe ha posat en marxa a nivell europeu per conscienciar els ciutadans i explicar com reduir l’exposició a aquestes substàncies. Part d’aquesta campanya és la publicació d’una guia per al consumidor que es pot consultar a https://bit.ly/Sza2n5.

Llegir més

Canvis en la dieta de cara a l’estiu

A l’estiu, l’objectiu és protegir la pell enfront de l’oxidació del sol, garantir una hidratació suficient i gaudir amb el menjar sense preocupació ni culpa.
La manera de menjar i de relacionar-se canvien d’una manera significativa amb l’arribada del bon temps i la calor. No és el mateix alimentar-se en aquests mesos que durant la resta de l’any. I la variació, a més de sumar plaer, té altres fonaments. A l’estiu, és important subministrar nutrients protectors a la pell enfront de l’acció oxidant dels rajos del sol que la cremen, és necessari garantir una hidratació suficient i, per descomptat, gaudir amb el menjar sense que aquesta sigui l’origen de sentiments de culpa sobre la bàscula. En aquest article, es destaquen cinc idees saludables i saboroses per gaudir encara més de l’estiu: amanides variades, llegums, barbacoes vegetarianes i de peix, gelats naturals i de fruites i te fred per a postres o entre hores.

Llegir més

Alarma sobre la proliferació de substàncies químiques tòxiques en el nostre entorn.

Científics de tot el món i representants d’institucions internacionals relacionades amb la salut i el medi ambient han donat la veu d’alarma sobre la proliferació de substàncies químiques tòxiques en el nostre entorn i en productes d’ús quotidià, com a cosmètics, productes de neteja, productes de netaja personal, plàstics d’envasos, etc. Per exemple, el bisfenol A, una substànciaestrogénica present de forma habitual en els plàstics, està present en l’organisme de la totalitat de la població, segons adverteix Nicolás Olea, catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada: “El 100% de les dones embarassades del tercer trimestre a Espanya i el 100% dels nens de 4 anys orinen tots els dies bisfenol A, a més d’altres 17 residus tòxics”.

Llegir més

El gran engany del colesterol

El Dr. Dwight Lundell, un cirurgià reconegut mundialment, exposa la veritable causa de les malalties coronàries.
“ Nosaltres, els metges, amb tota la nostra formació, els coneixements i l’autoritat que un va adquirint, tendim a augmentar el nostre ego i difícilment admetem que ens hem equivocat. I no obstant això, haig de confessar que m’he equivocat. Com a cirurgià del cor, amb 25 anys d’experiència, amb més de 5000 cirurgies realitzades a cor obert, avui ha arribat el moment de reparar el dany mitjançant els fets mèdics i científics. He estat formant durant molts anys a altres metges, d’aquests als que després s’etiqueten com a “formadors d’opinió”. Assetjats per la literatura científica, assistint de forma contínua a seminaris, els creadors d’opinió han insistit que les malalties coronàries són el resultat del simple fet de tenir uns nivells de colesterol molt elevats en sang.

Llegir més

El blat de moro MON810 de Monsanto ara prohibit en bona part d’Europa encara que a Espanya el seu ús està permès.

Les recents protestes d’apicultors i activistes anti-OGM té una conclusió reeixida. Els activistes exigien que el Ministre d’Agricultura, Marek Sawicki prohibís el MON810 al país. La bona notícia és que les seves protestes van tenir èxit. El funcionari va fixar una altra polèmica norma internacional contra els transgènics de Monsanto. “A més de vincular-se destruir la salut humana produint una gamma de dolències”, va assenyalar Sawicki, “el pol·len procedent del cep GM podria ser devastador per a la població d’abelles que ja es va reduir al país”. En declaracions a  a l’agencia AFP, Sawicki va indicar que: “El decret dictamina la prohibició total del cep del blat de moro MON810 a Polònia”.

Llegir més

La meitat dels professionals de la salut a Espanya no comproven l’estat d’hidratació dels seus pacients.

Així i tot, Espanya és el tercer país d’Europa que més preocupació mostra per aquest aspecte, per darrere de Grècia (52%) i Itàlia (59%). La falta d’hidratació està associada a problemes de concentració i memòria, maldecaps, irritabilitat, somnolència i fatiga, no obstant això un recent estudi ha demostrat que només el 50% dels professionals de la salut a Espanya comproven l’estat d’hidratació dels seus pacients. Per contra, només el 28% dels experts francesos, el 33% dels anglesos i el 36% dels alemanys assegura que sempre se’n recorda de vigilar aquest indicador de la salut.

Llegir més

Estrès i desig de menjar amb ansietat

Segons informa María Manera, les persones que pateixen estrès tenen sovint preferències per aliments amb alt contingut en greixos i sucres. En un moment d’estrès puntual i agut, és habitual no tenir sensació de gana. Això estaria relacionat amb la resposta primitiva de “lluitar o fugir”. Davant una situació estresant, un perill o una amenaça, el cervell actua: segrega hormones i envia missatges a altres glàndules del cos perquè alliberin substàncies que capacitin per fer front a aquesta circumstància.

Llegir més