La Palta és una planta mil·lenària l’origen de la qual es reconeix a Amèrica Central i Mèxic, país aquest últim que li va donar el nom d’alvocat

Actualment és un cultiu en expansió ja que el seu fruit ha demostrat tenir importants propietats alimentàries, destacant-se la seva alta concentració de proteïnes i olis insaturats i l’absència de colesterol. Geogràficament l’expansió comprèn nombrosos països tropicals del món, on es destaquen diferents varietats d’alvocat, com la Mexicana, la Guatemalenca i l’Antiplana.

Cada porció de palta equival en calories a 50 grams de pa, a un plat de fideus, a un plat d’amanida de tomàquet i pastanaga amb oli, o a un ou farcit, però en cap dels exemples esmentats s’assoleix el valor bioenergétic d’aquest vegetal, especialment referent a les proteïnes, les vitamines i els minerals.

L’Oli d’Alvocat i la cura de la pell

L’oli de Palta o Alvocat és un oli espès, penetrant, que s’absorbeix molt ràpidament, i que convé a tot tipus de pells.

S’usa generalment com a màscara al cabell, aplicant-lo sobre aquest i deixant-lo actuar de 15 a 20 minut. Rentar després amb el xampú habitual quedant el cabell suau i nodrit.

Com a oli corporal és meravellós per al massatge i el relaxament muscular.

L’alvocat és ric en oli natural, proteïnes i vitamines A, B, D i E, posseeix a més qualitats de “penetració” i “manteniment”, la qual cosa el fa especialment eficaç per a les cremes nutritives.

S’assembla en la seva composició al greix propi de la pell, i per això és molt utilitzat per a la cura de la pell seca, escatosa i en via d’envelliment. Molt complet en vitamines A, B, C, D, E, H, K, PP, actua contra l’envelliment.

Constituït de 2 a 10% d’in-saponificables, l’oli d’alvocat té un poder regenerant i reestructurant de l’epidermis i estimula el cabell.

Els Àcids grassos

L’oli d’alvocat té un contingut lipídic molt baix en àcids grassos saturats i molt ric en mono-insaturats, dels quals en un 96% aproximadament està compost per àcid Oleic i el 4% restant del anomenats poli-insaturats, estan representats gairebé en la seva totalitat per l’àcid  Linoleic. Aquest oli és un poderós antioxidant a causa de la presència de la vitamina E, que redueix notablement els regs coronaris, i del beta-sistosterol que impedeix a l’organisme absorbir el colesterol dolent (LDL). A més d’aquests notables beneficis per a l’ésser humà, se li agreguen grans condicions per a l’art culinari, ja que és molt convenient en fregits pel seu alt punt de cremat o fum, això permet usar-lo en forma repetida sense danyar-lo en comparació als altres tipus d’olis disponibles al mercat.

El seu contingut en àcids grassos essencials, minerals, proteïnes, vitamines, i beta-carotens, és molt útil per a la indústria cosmètica, ja que afavoreix notablement a pells deshidratades, o prematurament envellides, o maltractades.Es molt eficient per al tractament de psoriasi, èczemes i caiguda del cabell.

Història i cultura

A Guadalupe l’aguacatero és el remei universal de les dones indígenes. La infusió de brots i fulles es prenen sota febres prolongades que impliquen deteriorament. Molt abans de l’arribada dels conquistadors espanyols, els Amerindis i Asteques d’Amèrica del Sud i Amèrica Central empraven la polpa de l’alvocat en la seva alimentació per protegir la seva pell dels vents dessecants. L’aplicaven sobre el cabell per afavorir el creixement i consideraven la polpa com a estimulant sexual de primer ordre.

L’arbre

L’aguacatero és un arbre que mesura entre 5 i 15 m d’altura. Originari d’Amèrica Central, aquest arbre es conrea a molts països d’Amèrica. Moltes espècies es comercialitzen, entre elles l’aguacatero de Mèxic i de l’Antilles. Als Estats Units l’alvocat es conrea principalment a Califòrnia i en Florida. El seu tronc és rugós, i els seus fruits es diferencien per la closca verda intensa, la seva polpa groguenca verdosa (molt deliciosa) i el seu os carmelita molt gran en el centre. S’utilitza el fruit i les fulles.