La farina de blat és la més comuna i utilitzada en la cuina. No obstant això, hi ha altres alternatives a la farina de blat, menys conegudes però igual de nutritives, saboroses i versàtils que ens permeten elaborar les mateixes receptes que faríem amb aquesta farina.
A més, no contenen gluten, per la qual cosa, celíacs i intolerants a aquesta proteïna, poden incloure-les a la seva dieta.
Pren nota! T’expliquem totes elles a continuació.
Índex de continguts
Alternatives a la farina de blat: Farina de cigró
La farina de cigró a la cuina oriental s’utilitza per a l’elaboració de les famoses pakoress. Aquestes són verdures arrebossades amb farina de cigrons. S’utilitza per a diversos plats de l’Índia o pels falàfels turcs.
Al món occidental és ideal com a substitut de l’ou a la truita de patata o inclòs per fer un bon arrebossat.
En definitiva, vindria a ser l’alternativa vegetal més similar a l’arrebossat clàssic, però sense ou.
Per altra banda, pot facilitar la digestió i donar un toc de sabor. Se li sol afegir una mica de comí perquè ajuda a evitar els possibles gasos que provoquen els llegums.
Alternatives a la farina de blat: Farina de garrofa
La farina de garrofa és rica en hidrats de carboni i proteïnes. Així com, posseeix valuoses vitamines i minerals, com: calci, ferro, fòsfor, zinc, magnesi, potassi i silici.
Amb relació al seu dolç sabor natural i al seu aroma, recorden en part al de la xocolata. Aquest fet l’han convertit en una farina bàsica de la rebosteria vegana.
També és adequada per preparar cremes si abans es torra molt suaument.
Alternatives a la farina de blat: Farina de Quinoa Real
La farina de quinoa real és una de les farines més proteiques que existeixen (un 13%).
En relació amb les seves característiques, és fàcil de digerir i ens aporta vitamines del grup B, a més de magnesi i ferro.
Resulta ideal per a l’elaboració de pans, galetes, creps, hamburgueses i postres.
Una altra alternativa: Farina d’arròs
És una de les farines més fàcils d’utilitzar. Amb ella pots elaborar pastissos i galetes.
Perquè s’elevin tan sols cal afegir una culleradeta de bicarbonat per mig quilo de farina.
Per la seva suavitat, també és excel·lent per arrebossar i preparar masses de crep o bunyols.
A més, combina bé amb la farina de blat de moro fent postres dolces.
Una altra alternativa: Farina de blat de moro
La farina de blat de moro és una de les farines més saboroses. S’utilitza des de l’antiguitat per a tota mena de preparats. A Itàlia és coneguda com a polenta i amb ella podem preparar truites veganes, hamburgueses, pastissos dolços/ salats, cremes i purés.
Barrejada amb aigua amb gas pot ser una excel·lent pasta per arrebossar. Amb el seu midó s’elabora la coneguda “maizena“.
Ara que coneixes totes les possibilitats de menjar farina sense gluten, tastaràs amb alguna? Esperem la teva opinió i experiència!
Especialista en alimentació, nutrició i dietes, articles de bellesa, psicologia i consells sobre salut.
Apassionat d’hàbits de vida saludable, remeis naturals i teràpies.